Filip Řeha průběžně druhý ve vrchařské soutěži na Tour of Norway

Pro týmy z nižších divizí je vždy šancí dostat se do úniku, zviditelnit se před kamerami a pokusit se urvat body na prémiích, v lepším případě získat dres v doprovodných soutěžích. To v úvodní etapě plnil Filip Řeha, který byl součástí sedmičlenného úniku, ze kterého vybojoval průběžné druhé místo ve vrchařské soutěži. S cílovým stoupáním se Jakub Otruba vypořádal dobře – zakončil na 16. místě půl minuty za vítězem, kterým se stal Thibau Nys (Lidl-Trek).

Foto: Tour of Norway / Szymon Gruchalski Cycling

 

Únik, který se vytvořil velmi brzy, vydržel až do začátku cílového stoupání 4 km před cílem. Jeho účastníci se stihli podělit o dvě vrchařské prémie, ta poslední byla v cíli a byla už vyhrazena jiným borcům. Filip Řeha, který v úniku hájil zájmy ATT Investments, projel oběma na 3. místě, což pro něj po etapě znamenalo průběžné 2. místo v soutěži o nejlepšího vrchaře.

To nejpodstatnější se tedy událo v cílovém stoupání s průměrným sklonem 6 %, ovšem předposlední pětistovka se vyšplhala na 12 %.

Nejlépe se s ním vypořádalo duo Lidl-Trek Mathias Vacek, který vytvořil rozhodující náskok, a Thibau Nys, který Vackovu práci dokončil.

Přestože se Jakub Otruba pohyboval v jednu chvíli v cílovém výjezdu kolem desáté pozice, ke konci se přes něj převalilo několik jezdců, takže mu v cíli patřilo jako druhému nejlepšímu českému cyklistovi 16. místo (+0:35).

 

441953262_851585050329379_2721227012113098068_n

 

"Taktika byla jasná. Ukázat se v úniku a poté dostat Kubu na co nejlepší pozici před závěrečným kopcem a zkusit dobrý výsledek v GC. To první se povedlo, navíc Filip druhý ve vrchařské soutěži, takže ideál. U Kuby jsme možná doufali v trošku lepší umístění, na druhou stranu, tohle je závod ProSeries, a tomu odpovídá konkurence. Krom toho odstup není nijak velký, čeká nás další ještě těžší etapa, takže šance vylepšit pozici tu pořád je. Byli jsme vidět, jeli jsme aktivně a přesně v tomto duchu chceme odjet všechny další etapy." Řekl pro Roadcycling.CZ Vojta Řepa.

"Do úniku jsme byli určeni já, nebo Šimon. Mně se podařilo být hned v první nástupu po startu, kde jsme odjeli ve čtyřech. DSM tam chtělo ale taký mít člověka, takže nás dojeli další tři lidi, na které jsme trošku počkali. Všichni jsme spolupracovali. O vrchařské prémie měli zájem skoro všichni, takže to bylo dost složité. Je škoda, že jsem až druhý, ale ten přede mnou obě vyhrál a byl skutečně rychlejší." Okomentoval etapu ze svého pohledu Filip Řeha.