Jakub Otruba obsadil na Czech Tour 3. místo

Závěrečná etapa Czech Tour nepřinesla mnoho prostoru pro odpočinek. Rozhodující momenty přišly na okruzích ve Šternberku. V nich se Jakubu Otrubovi podařilo i přes pád necelé dvě stovky metrů před cílem obsadit deváté místo a posunout se v konečném účtování na kýžené pódium.

foto: Czech Tour, ATT Investments / Filip Bezděk

 

V závěrečné etapě Czech Tour (2.1) sice na cyklisty čekalo na 176km trase ze Šumperka do Šternberka přes 3 tisíce výškových metrů, větší část z nich však byla situována do první třetiny trasy. V cílovém městě pak čekaly ještě čtyři tradiční náročné okruhy prudkého kilometrového stoupání Ecco Homo.

Cyklisté ATT Investments vstupovali do etapy s pozitivy v podobě průběžného 5. místa Jakuba Otruby, 5. místa Karla Camrdy mezi cyklisty do 23 let a 5. místa v soutěži týmů. Jakub měl pouze dvouvteřinovou ztrátu na 3. místo a pokusit se dostat na pódium byl také hlavní cíl týmu.

 

dsc_5768

 

Denní únik čtyř závodníků se tentokrát konal bez české účasti. ATT Investments do něj také nikoho vědomě neposlal – bylo potřeba pracovat pro lídra.

První kopcovitá část byla opět velmi náročná, ale nejpodstatnější rozdíly vznikly až ve Šternberku. Při sílícím dešti se v každém okruhu čelní skupina při přejezdu 9 % Ecce Homo redukovala, až v ní zbyli jen ti dnes skutečně nejlepší.

Etapu vyhrál Adam Ťoupalík z Elkov Kasper před dvěma jezdci Bora-hansgrohe, přičemž třetím v etapě byl i celkový vítěz celého etapového závodu Florian Lipowitz.

 

Jakub Otruba (3)

 

Jakub Otruba 150 metrů před cílem spadnul, přesto závod dokončil na 9. místě, což ho vyneslo na vytoužené konečné pódium – za dva jezdce prvodivizního Bora-hansgrohe Lipowitze a Zwiehoffa.

Karel Camrda dokončil etapu na 21. pozici, což ho posunulo na konečné 15. místo coby třetího nejlepšího českého závodníka. V soutěži o bílý dres se také posunul, a to na 4. místo. Před ním skončili mladíci z World týmů Jumbo-Visma, Intermarché a 19letá naděje britské cyklistiky Nerurkar, který letos mimo jiné získal 6. místo na Gran Camiňo, jehož vítězem se stal Jonas Vingegaard.

 

Karel Camrda (1)

 

Před zahájením nejvýznamnějšího domácího etapového závodu vedení ATT Investments deklarovalo, že cílem je umístění závodníka do desítky nejlepších v celkové klasifikaci, zviditelnění v únicích a sbírání bodů ve vrchařské a bodovací soutěži. Konečný výsledek překonal vstupní očekávání. Ve třech ze čtyřech etap bodovali na prémiích Tomáš Jakoubek, Matúš Štoček a Daniel Turek. Karel Camrda přidal výborné umístění v soutěži o bílý dres. Tým v konkurenci tří World a jedenácti Pro Teams obsadil 5. místo.

 

czechtour23_stage-3_jb_176

 

Všechna tato pozitiva ale překonává celkové 3. místo Jakuba Otruby. Jakub letos jeden etapák vyhrál, ve dvou byl 3., a v dalších si připsal po jednom 4., 5. a 9. místě. Z toho tři příčky byly kategorie 2.1 a z nich má bilanci dvakrát 3. a jednou 5. příčku. Za podpory celého týmu, který tvořili kromě jmenovaných ještě Jiří Petruš a Márton Dina, rozšířil na Czech Tour sbírku ATT Investments o dalších 70 UCI bodů, Karel Camrda přidal ještě 5.

I na Czech Tour ATT Investments potvrdil, že je právem aktuálně nejlepším evropským kontinentálním týmem.

 

dsc_2385