Michal Schuran pátý v úvodním závodu rakouského poháru

Tým ATT Investments závodil opět na dvou frontách. Na slovinské GP Adria Mobil se mu příliš nedařilo – nejlepší umístění získal celkově dvanáctý Šimon Vaníček. Lépe si vedla skupina startující v Leondingu na prvním závodu rakouského poháru. V konkurenci, která si nezadá se závody z kalendáře UCI dvojkové kategorie, je páté místo Michala Schurana coby nejlepšího z 25 českých závodníků velmi dobrý výsledek.

Foto: Filip Bezděk

 

Ve Slovinsku se obvykle končí hromadným spurtem a nejinak tomu bylo i letos. Čas vítěze získalo téměř 50 závodníků. Jezdci ATT Investments se tentokrát neprosadili do první desítky, na čemž měla svůj podíl i opakovaná smůla.

Závod se nám nepovedl. V počátcích závodu byl pád, při němž si Jan Bittner zlomil ruku. Krom toho jeden z těch, na které jsme ve finiši spoléhali, Dominik Neuman, měl deset kilometrů před cílem defekt, takže přišel o spoustu sil při dojíždění, které mu pak v závěru chyběly,“ řekl k závodu sportovní ředitel Jaromír Friede. „Mrzí mě, že nemáme na začátku sezóny lepší výsledky, ale klukům věřím a vím, že na to mají. Často o výsledku rozhodují drobnosti, které nám dosud nebyly moc nakloněny. Zatím nemáme potřebné štěstí v dojezdech.

 

orv radliga leonding ___Filip Bezde_k 2024-5   orv radliga leonding ___Filip Bezde_k 2024-7

 

Úvodní závod rakouského silničního poháru hostil Leonding. Na start se postavilo 124 cyklistů 14 národností. V chladu a mokru se po bojovném průběhu umístil z českých jezdců nejlépe Michal Schuran z ATT Investments, když získal 5. místo. Karel Camrda ze stejného týmu uzavřel první desítku. Velmi pěkný výsledek docílil i ještě loni junior Richard Riška, když na 16. místě byl 4. nejlepším jezdcem kategorie U23.

Věděli jsme, že důležité bude být vepředu na finální okruhy. V těchto fázích odvedli skvělou práci Honza Kašpar a Matyáš Fiala. Hned v kopci úvodního okruhu vpředu zůstalo jen kolem dvaceti lidí, kde jsme byli ve třech. Dva okruhy před cílem jsem nastoupil ze sjezdu, čímž se utvořila čelní skupina, která se pak utkala o vítězství. V posledním stoupání už mě braly křeče, v té chvíli jsem na lepší výkon už neměl,“ okomentoval závod Michal Schuran.

Kvalita startovní listiny si příliš nezadala s kvalitou dvojkových závodů z kalendáře UCI. Vítězný Jaka Primožič byl loni mj. 6. v celkovém hodnocení Fléche du Sud (2.2) a 3. na GP Vorarlberg (1.2). Druhý v pořadí Sebastian Schönberger má za sebou šest sezón v ProTour týmech, 20letý Marco Schrettl, který obsadil třetí místo, začínal v juniorské farmě BORA-hansgrohe Auto Eder a poté jezdil v britském konti týmu Trinity.

Michal Schuran i Karel Camrda za sebou nechali mj. Hermanna Pernsteinera, který ještě loni a dalších pět let předtím oblékal dres Bahrain-Victorious. Za Richardem Riškou skončili mj. Edward Ravasi s pětiletou zkušeností v UAE Emirates atd.

 

orv radliga leonding ___Filip Bezde_k 2024-6