Nový full Lapierre Zesty CF 2024 boří hranice

Zesty CF je synonymem pro univerzální MTB stroj, který vždy dokonale reagoval na změny, které přinesla evoluce all-mountain bikingu. A Zesty CF 2024 na tom není jinak. Je to čistokrevná all-mountain mašina nabízející maximální zážitek z adrenalinové jízdy za naprostého klidu mysli.

Foto: Lapierre

 

LP_ZESTY_MSXH2891 copie (1)

 

Od svého prvního vypuštění do světa v roce 2007 je Zesty koncipován jako all-mountain bike stvořený pro zábavu na singletrailech, překonávání náročných překážek, rychlé zdolávání kopců a vzrušující skoky při ještě rychlejších sjezdech.

Zesty CF je čistý, všestranný all-mountain bike, stvořený pro posouvání hranic, pro zážitek z jízdy za naprostého klidu mysli. Bez změny původního konceptu nastavuje Zesty CF 2024 nové limity pro all-mountain stroje. Je více než kdy předtím univerzální, efektivní, zábavný a hravý. Na všech typech terénu.

Není nutné být vždy první, ale stačí nasednout na nový Zesty CF a zjistíte, že můžete být lepší než kdykoliv předtím.

 

LP_ZESTY_MSXH2013m   LP_ZESTY_MSXH3880m

 

Lapierre Zesty CF. Čistokrevný all-mountain bike

Allmountain kola jsou svými vlastnostmi situována někam mezi XC maraton a Enduro biky. Musí být lehká, co nejblíže jízdním kvalitám XC Maraton kol a zároveň musí mít rychlé sjezdové vlastnosti jako Enduro stroje.

Zdvih se za poslední dvě dekády proměňoval jen minimálně. Poslední generace Zesty AM už stavěla na zdvihu 140/150 mm.

Nicméně kinematika, a zejména geometrie, se u nové generace proměnily tak, aby se přizpůsobily současným požadavkům na horská kola a vyhovovaly evoluci all-mountain biků: za všech okolností zlepšovat jízdu po rovině a do kopce za zachování co nejlepších sjezdových vlastností.

Lapierre se proto rozhodl zachovat koncept původního modelu Zesty, ale kompletně přepracovat rám tak, aby byl v souladu s dobou. Celý vývoj nového kola byl pak založen na nové kinematice, okolo které se celý projekt nového Zesty točil.

 

LP_ZESTY_MSXH1151m   LP_ZESTY_MSXH2089m

 

Odpružení v srdci celého projektu nového Zesty CF

Čtyřčepové odpružení je ideálním řešením pro all-mountain kola, proto jej Lapierre využil i u Zesty CF. Nicméně se pokusil najít nový způsob, jak vylepšit kinematiku na obou stranách extrému, a sice tak, aby odpružení bylo citlivější na začátku zdvihu a progresivnější na jeho konci. Tím se vyhýbá příliš rychlému dosažení konce zdvihu, a tedy zbytečným nárazům a dalšímu nepohodlí při jízdě v náročném terénu.

Nový rám byl navržen tak, aby poskytl dostatek prostoru při použití většího vzduchového tlumiče s nejnovějšími technologiemi, jako je RockShox’s Flight Attendant System, který vyhodnocuje terén a styl jízdy jezdce pomocí senzorů na kole a automaticky upravuje nastavení odpružení, aby bylo co nejefektivnější a poskytovalo optimální výkon a pohodlí během jízdy.

 

Zesty CF SE - Lapierre MY24 - View (6)m   Zesty CF SE - Lapierre MY24 - View (8)m

 

Allmountain geometrie

Nový Zesty CF je designován tak, aby jezdci poskytl co největší sebevědomí a umožnil mu relaxovat i v technicky náročných podmínkách a za plné rychlosti. Aby toho dosáhl, jeho all-mountain geometrie posunula pozici těžiště zpět na přední část kola a vybalancovala jeho střed.

Šlapání je díky tomu efektivnější na zvlněných úsecích a snížilo se riziko překlopení se na strmých svazích.

Díky technologii FlipChip je možné ještě více zvýšit responzivitu zadní části kola, a sice změnou na 27,5“ zadní kolo. Bez ztráty výhod, které geometrie nabízí.

 

Zesty CF SE - Lapierre MY24 - View (1)

 

Specifikace geometrie Zesty CF:

1. Úhel sedlovky je podstatně svislejší (+3,7°), zkrácená horní trubka (od 5 mm do 49 mm od velikosti S po XL) a delší reach (+20 mm u všech velikostí)

2. Krátká zadní stavba 432 mm (430 mm pro 27,5")

3. Delší rozvor kol (o 30 mm)

4. Vyšší hlavová trubka

5. Technologie FlipChip umožňuje jízdu s Mullet setupem nebo 29“ koly

 

Tuhost pod kontrolou

Aby Zesty CF dostál svého all-mountain segmentu, stal se celkově tužším za účelem větší přesnosti a citu při sjezdech a zároveň zvýšit výkon při šlapání za zachování lehkosti.

Tento trojitý problém vyřešila prémiová UD SLI karbonová konstrukce rámu, která je pro kola Lapierre vyšší třídy specifická.

 

LP_ZESTY_XT4M7639

 

Karbonová konstrukce

Karbonový rám Zesty CF 2024 využívá tři typy karbonových vláken, a sice T800, M40J a T700. Při konstrukci rámu využil Lapierre unikátní PU a PP trny, které pomohly optimalizovat rozložení jednotlivých vrstev karbonu, kterých je ve výsledku více než 500. Vysoký výkon, přesnost a dokonalá tuhost je zaručena.

Tuhost předního trojúhelníku byla navíc vylepšená specifickou technologií kolem hlavové trubky a středového složení.

Zadní stavba vykazuje vysokou torzní tuhost, díky které je kolo ještě přesnější, dynamičtější a efektivnější v akceleraci.

Asymetrický design zadní stavby umožňuje použití převodníku až s 36 zuby.

Holý rám váží celkem 2,5 kg.

 

Projekt Gravity Logic

V all-mountain duchu a Gravity Logic Project Lapierre zachoval, vlastně dokonce vylepšil, Tool Box na spodní rámové trubce.

Je integrovaný přímo do rámu a jeho nízká pozice eliminuje dopad váhy nářadí na celkový dojem z jízdy.

Vnitřní kapsa izoluje nářadí od rámu a díky tomu redukuje vnitřního hluk. Vnější kryt boxu navíc chrání spodek rámu před kameny a dalšími překážkami a nečistotami.

 

LP_ZESTY_MSXH1023   LP_ZESTY_MSXH2161

 

Modelová řada Zesty CF 2024

Celá modelová řada Zesty CF 2024 byla designována tak, aby nabídla vysokou efektivitu, tuhost, výkon a precizní ovládání.

 

Všechny komponenty byly vybírány tak, aby splňovaly tyto kritéria:

  • 150 mm přední/zadní zdvih
  • 36 mm vidlice
  • Rozdílná velikost kol (2.50 přední/2.40 zadní)
  • Čtyřpístkové brzdy s 203/180 brzdovými kotouči
  • 32 T převodník

 

Nejvyšší model Zesty CF 9.9 bude jediným super light all-monutain modelem v letošní řadě Zesty CF. Aby byl co možná nejlehčí, je rám vyroben ze surového karbonu a má matnou úpravu, 140 mm přední i zadní zdvih, 34 mm Fox Float vidlici a DT Swiss XC1501 Spline karbonová kola obutá do 2.40 plášťů. Tohle osazení bude zaměřeno na maximální lehkost a hravost.

 

LP_ZESTY_MSXH2377