V denním úniku sbíral body Dan Turek, v dresu nejlepšího vrchaře pokračuje Matúš Štoček

 

Ve druhé etapě Tour de Hongrie se do denního úniku dostal spolu s dalšími třemi jezdci Daniel Turek z týmu ATT Investments. Stal se tak jedním ze dvou hlavních protagonistů boje o body na vrchařských prémiích. Celou zápletku ale nakonec vyřešil Matúš Štoček, který si za dvojící uprchlíků dojel z pelotonu pro jeden bod na druhé prémii. Díky tomu mu zůstává červený dres nejlepšího vrchaře. Sprinterský souboj ovládl Fabio Jakobsen, což mu do zítřejší etapy zajistilo žlutý dres průběžného lídra závodu.

Do druhé etapy nastoupil v červeném dresu nejlepšího vrchaře Matúš Štoček. Pokud chtěl tento dres udržet, musel se pokusit dostat do úniku i dnes.

 

Fv2BFejWYAIvpSL

foto: Tour de Hongrie

 

Matúš se v úvodu etapy skutečně opakovaně pokoušel dostat do úniku, ale nebyl úspěšný. Nakonec se mu podařilo ujet čtyřem cyklistům. ATT Investments tu mělo opět svého zástupce, kterým byl Daniel Turek a kterému šlo primárně o body na vrchařských prémiích. Velmi důležité bylo, že hned tu první vyhrál. Zajistil tím, že týmový kolega Štoček s největší pravděpodobností o cenný dres nepřijde ani po této etapě.

Podlehl sice Italovi Ridolfovi z týmu Novo Nordisk, nicméně Matúš Štoček si z pelotonu dojel pro třetí místo a jeden bod, což mu s definitivní platností zajistilo vedení v této soutěži i po dnešní etapě.

 

Fv2JwsGX0AEA9jy

foto: Tour de Hongrie

 

Oba uprchlíci byli poté pohlceni pelotonem. Vše směřovalo k hromadné koncovce. Bohužel 25 km před cílem se na cyklisty snesl déšť a došlo k hromadnému pádu, v němž se ocitl i sprinter ATT Investments Pavel Kelemen, takže tentokrát do boje o etapu nemohl zasáhnout.

Hromadný sprint vyhrál mistr Evropy Fabio Jakobsen z týmu Soudal-Quick Step a to ho posunulo do čela průběžné klasifikace.

"Cílem bylo dostat Matúše do úniku, což se dvakrát málem povedlo. Pak odjížděli tři lidi, balík už zavřený a já mezi nimi. Tak jsem s nimi odjel. Pak bylo důležité vyhrát alespoň jednu vrchařskou prémii, což by znamenalo, že Matúšovi už dres zůstane. Povedlo se mi to hned na první, ale bylo to na foto finiš. Na té druhé jsme s Italem spurtovali v podstatě po rovině a on je očividně hodně rychlý. Pak už to bylo o tom dostat se do cíle a na mokru a v dešti se "nezabít". Před Pavlem Kelemenem to spadlo a je pěkně dobitý. Zítra se pokusíme znovu dostat do úniku," řekl k etapě Daniel Turek.

 

Fv2qqtQaAAwBezy

foto: Tour de Hongrie