Xelius SL 10.0 Symbiosis Edition – oficiální kolo Tour de France 2023 týmů Groupama – FDJ & FDJ – SUEZ

Celkem 21 etap Tour de France a 8 etap Tour de France Femme avec Zwift odjedou závodníci Groupama-FDJ i FDJ-SUEZ na kole Xelius SL 10.0 Symbiosis Edition – nejuniverzálnějším a nejvýkonnějším silničním kole od Lapierre.

 

fgfgfd   

foto: Lapierre

 

Umělá inteligence
Světová premiéra uměle generovaného designu kola

Využívání nejnovějších technologií a neustálá inovace jsou značce Lapierre vlastní. Se zahájením příprav na Tour de France 2023 proto navázala spolupráci s uměleckou skupinou Obvious, která vytvořila nový design závodního silničního kola Xelius SL. Obvious je uskupení tří umělců, kteří ke své tvorbě využívají technologie AI – umělou inteligenci. „Svá“ díla pak aplikují na různá média – od automobilů po NFT.

AI se v každodenním životě objevuje stále častěji a Lapierre chce být součástí revoluce. Proto se francouzský výrobce rozhodl k její aplikaci při tvorbě nového designu závodní silničky. Lapierre se tak stal první značkou kol na světě, která k vytvoření nového vzhledu jízdního kola využila umělou inteligenci a poprvé v historii zkombinovala sport s aktuálním děním v umění a vědě.

 

ghjkghjk   dfghdfghdfgh

foto: Lapierre

 

Design
Rotace a soustředné kruhy

Ve srovnání s malbou na klasická média či NFT nejsou na rámu kola žádná doopravdy plochá místa. Xelius SL 10.0 je vyroben z řady karbonových trubek rozličných tvarů, průměrů a forem, což představovalo nejzásadnější výzvu při tvorbě návrhu pomocí umělé inteligence.

Cílem projektu značky Lapierre a umělecké skupiny Obvious bylo umělecky zvýraznit vědecký aspekt pohybu. Konkrétně pohybu v biomechanickém smyslu projevujícím se v cyklistice, kde se lidská síla spojuje spolu se sílou stroje za dosažením stejného cíle: jet co rychleji a vyhrát.

Soustředné kruhy na rámu kola představují body rotace provázející jízdu na kole. Tvořeny jsou sérií mechanických převodů prezentujících jízdní kolo a květinami, které zastupují člověka. Společně pak představují propojení člověka a stroje.

 

xelusnormalus

jhgf   sdfgsdfg

foto: Lapierre

 

 

Barvy
Kyberpunk, literatura a universum

Při tvorbě designu se v souladu se symbolikou úzkého propojení člověka a stroje skupina Obvious inspirovala kyberpunkem – dystopickým subžánrem sci-fi, kde člověk a stroj splývají v jedno. Konkrétní inspirací jim byl sci-fi román Neuromancer amerického spisovatele Williama Gibsona.

Svět lidí a svět strojů jsou v novém designu jasně rozlišeny barevným kódem. Růžová v něm figuruje jako lidská barva, barva těla a modrá vystupuje jako barva mechaniky a strojů.

Pod diagonální rámovou trubkou je umístěn matematický vzorec, který připomíná, že během jízdy na kole se ocitáme ve stádiu, kdy je gravitace poloviční, než na planetě Zemi.

Základní rámovou barvou je třpytící se čerň, která je poklonou konstantní rotaci, která řídí celý vesmír – od atomů přes planety až po celé galaxie.

 

jkhgjhg   lkjlkjm

foto: Lapierre

 

Xelius SL 10.0 Symbiosis Edition
Originální replika závodního kola Groupama – FDJ & FDJ – SUEZ

Rám závodní silničky Xelius SL 10.0 Symbiosis Edition je vyroben z uhlíkových vláken UD SLI se dvěma úrovněmi tuhosti, které jsou odvislé na jeho velikosti. Xelius SL je díky tomu jedno z nejlehčích kol na trhu. Se svými 725 g v surové úpravě, bez komponentů a v nejmenší velikosti je jedním z nejlehčích rámů v pelotonu.

Nízká váha, dynamika a skvělá ovladatelnost charakterizují Xelius SL stejně jako všestrannost a pohodlnost, které zaručuje původní Lapierre 3D Tubular design.

Xleius SL 10.0 Symbiosis Edition – originální replika závodního kola týmu Groupama – FDJ bude (je) v prodeji od 29. června. Kolo je vybaveno těmi nejlepšími komponenty, jakými jsou řazení Shimano Dura-Ace Di2 12s, kola Dura-Ace C36 či karbonová kombo řídítka Lapierre, které jsou extrémně lehké a zároveň tuhé. Kolo celkem váží pouhých 6.9 kg.

 

xeliuspico

foto: Lapierre