Anne Terpstra druhá v Lenzerheide. Na druhém a třetím závodě Světového poháru dosáhl GFRT skvělých výsledků v Top 10 a Top 20

Uplynulé dva týdny byly pro GFRT plné důležitých událostí – ve dvou závodech Světového poháru dosáhly jeho závodnice řady skvělých výsledků. V Lenzerheide předvedla Anne Terpstra temperamentní jízdu. V posledním kole nekompromisně zaútočila a závod ukončila na druhém místě. Týmový výsledek završila Caroline Bohé, která finišovala v Top 10. Druhý týden závodů přinesl zajímavé výsledky z poměrně neoblíbené trasy v Leogangu. Přesvědčující výkon doručila na XCC trati Anne Terpstra a díky tomu se umístila na čtvrtém místě. Na XCO trase si po agresivním startu probojovala na 9. místo. Isla Short a Caroline Bohé získaly 20. a 21. místo, což byl zejména pro skotskou jezdkyni zásadní průlom po řadě náročných týdnů.

Lenzerheide a Leogang jsou považovány za stálice v závodním kalendáři Světového poháru. Oba závody nabízejí fantastické kulisy, které provázejí závodní tratě – ty však od sebe nemohou být odlišnější. Leogang figuruje mezi pravidelnými závodišti Světového poháru od roku 2020, v Lenzerheide se naopak k lítosti všech závodníků konal na neurčitou dobu poslední závod. Kvůli nešťastnému pádu během příprav musel GFRT k závodu nastoupit bez Nicole Koller, které nezbylo nic jiného než domácí závod vynechat. Zranění ramene ji sice neumožnilo postavit se na start, nicméně stále byla schopná trénovat, a proto zůstala s týmem, ve kterém pro tentokrát sehrála podpůrnou roli.

 

ioffl51E   O9GLM6p4

foto: GFRT

 

Se svými sportovními výsledky byla docela spokojené Finja Lipp. „Odjela jsem solidní závod – především XCO se povedl a dostala jsem se zpět do Top 20. Jistě, vzhledem ke zdravotním komplikacím jsem se nemohla plně odevzdat tréninku, což se projevilo na výsledku závodu, nicméně problémy ustupují a už mohu jezdit téměř bez stížností.“ Trasa v Leogangu sedla Finje o něco méně, její výsledky však mají jasně vzestupnou tendenci.

 

xhoJVr-g

7SDtu-KA   FV9Xx-sI

foto: GFRT

 

Vysoká nadmořská výška přidává trati Cross Country Short Track v Lenzerheide vždy jeden proměnlivý prvek navíc. Anne Terpstra a Caroline Bohé se po konzervativním závodu ocitly na 9. a 18. místě, což jim zajistilo dobrou startovací pozici pro následující Cross Country. I tam jely zpočátku obě závodnice opatrně a následně se konstantně propracovávaly k předním pozicím. Holanďanka se dokázal velmi rychle probojovat do vedoucí skupiny a nenechala se z ní vystrnadit do konce závodu. V napínavém souboji bojovala o vítězství ve skupině pěti soupeřek. V posledním kole byla lepší než ona pouze Loana Lecomte a díky tomu dosáhla letos zatím nejlepšího výsledku. „Dnes to byl opravdu skvělý závod, ve kterém jsem riskovala více než obvykle. Začala jsem jej více ofenzivně, než je mým zvykem a byla jsem schopná udržet se na vedoucích pozicích až do konce. V Novém Městě na Moravě jsem měla smůlu, dnes ale vše pracovalo v můj prospěch. Je to skvělý pocit, když člověk cítí, že je na správném místě. Ještě jednou bych ráda všem poděkovala – užili jsme si skvělý relaxační týden. Už teď se těším na další.

 

H2d3m4Pw

foto: GFRT

 

Jízda Caroline byla naopak poznamenána bolestí zubů moudrosti, což zásadně ovlivnilo její výkon. „Dva dny před startem jsem bohužel dostala infekci do zubu a závodila jsem proto za náročných podmínek. Nakonec jsem se rozhodla nesoutěžit v XCC a podstoupit chirurgický zákrok, při kterém mi byl zub odstraněn. Cena byla vysoká – má příprava na závody Světového poháru je zásadně ovliněná, přesto si jsem jistá, že se dokážu rychle vrátit do formy.“ Dánka startovala z 20. pozice a zvládla se propracovat až na 10 místo. Za daných okolností více než úctyhodný výsledek!

Isla Short měla dobrý start, nicméně kolize během prvního sjezdu zničila vše, čeho zatím dosáhla. „Byla jsem na sebe hodně naštvaná a možná jsem chtěla hned ze začátku příliš mnoho. Kvůli tomu jsem nebyla během závodu psychicky v pohodě a malý defekt dokonal zhoubnou práci. Ale žádný strach. Dokážu mnohem víc, než jsem zatím předvedla. Je to jen další díl skládačky, který musí zapadnout na své místo.

 

E_K8oJcg   YxsyBrmQ

foto: GFRT

 

A přesně to se projevilo v následujícím týdnu. Úvodní kolo ještě strávila stále na 45. místě, ze kterého se ale postupně propracovávala směrem k předním pozicím. “Věděla jsem, že moje forma je lepší než dosud. Dnes se všechno sešlo dohromady a já jsem opravdu šťastná s letošním prvním umístěním v Top 20. Do posledního kola jsem se nedívala okolo. Až na konci jsem kupodivu zjistila, že soutěžím s Caro. Konečně jsem byla schopná vykročit správným směrem, a to velmi pomohlo mému sebevědomí.

O něco méně byla se svým 21. místem spokojená Caroline Bohé. „Vím, že absence tréninků je na mém výkonu znatelná. Základ je ale dobrý a jakmile je doplním, všechno si zase sedne.

 

RfdQTxvQ   TPDxH6qg

foto: GFRT

 

 Anne Terpstra měla Short Track pod kontrolou, a to ji zaneslo až na čtvrté místo. V XCO startovala nezvykle agresivně, za což musela později zaplatit. „Úroveň je prostě zatraceně vysoko. Minulý týden jsem soupeřila o vítězství, dnes jsem těsně minula pódium se stejnými soupeřkami. To je to, co momentálně charakterizuje náš sport. Trasa se mi zde nelíbí tak, jak v Lenzerheide, ale to není žádná omluva. Ostatní byli prostě o něco lepší, i když jsem do toho dnes dala všechno. Formu mám dobrou, zbytek je vliv závodního dne a dnes jsem byla trochu mimo. Těším se ale na nadcházející závody. Evropský šampionát je vzrušující a mám nepochybně skvělé vzpomínky na Val di Sole – i když ne zrovna z minulého roku.

 

055p2GbI

foto: GFRT