ATT Investments dominuje ŠKODA CUPu. Po Filipu Řehovi a Jakubu Otrubovi vyhrál třetí díl v České Kamenici Daniel Turek.

O víkendu 20. – 21. dubna se tým ATT Investments předvedl v plné síle. Na Filipa Řehu, který zvítězil ve Velké Bíteši, navázal v sobotu Jakub Otruba v České Lípě, když se nejlépe ze zúčastněných vyrovnal s krajně nepříznivým počasím a obsadil první místo. V neděli následoval závod v České Kamenici, charakteristický podstatně kopcovitějším terénem. Četná stoupání rychle provedla selekci a tým ATT Investments měl opět navrch. V závěrečné desetičlenné skupině jeli čtyři jezdci v barvách ATT a posledních deset kilometrů odjel sólově Daniel Turek.

Foto: Filip Bezděk

 

V Krásné Lípě se sešla na české poměry mimořádně kvalitní konkurence. Na start se postavila řada domácích klubových celků, samozřejmě všechny české kontinentální týmy, a dorazily i slovenský Pierre Baguette a rakouský Felt-Felbermayr, stejně jako spousta závodníků z Polska a Maďarska.

Téměř stovka jezdců se vydala vstříc 136 km okruhu, který absolvovali desetkrát, a kde největší profilovou překážku tvořilo náročné stoupání na Vápenku. Větší sílu, než převýšení však tentokrát měly klimatické podmínky. Silný vítr, teplota těsně nad nulou, déšť a zdvižený prst v podobě sněhových přeháněk. V horších podmínkách se na silnici snad ani závodit nedá.

 

image0

 

A právě počasí, tedy kromě hromadného pádu v úvodu závodu, se postaralo o brzkou a řádnou selekci startovního pole. V úvodním čtyřčlenném úniku se z ATT Investments angažoval Šimon Vaníček. Následně se vytvořila dvanáctičlenná skupina, do které přijeli k Šimonu Vaníčkovi ještě Jakub Otruba, Filip Řeha a Matyáš Fiala.

Ani tím ale redukce čelní skupiny nekončila. Do posledního okruhu najelo z první pozice pouze šest jezdců, kde zájmy ATT zastupovali Jakub Otruba a Filip Řeha. Nakonec to byl loňský vítěz celého seriálu, Jakub Otruba, který dokázal odjet všem soupeřům a s malým náskokem a s velkou radostí nad dobře odvedenou prací projet se zdviženými rukama vítězně cílem na krásnolipském náměstí.

 

image1   image2

 

Cíle se dočkalo 22 závodníků, kteří cílovou páskou projížděli po jednom s relativně značnými odstupy. Už desátý v cíli ztrácel na Jakuba Otrubu přes 6 minut. Z oněch 22 bylo 6 v dresu ATT Investments, přičemž Matyáš Fiala obsadil 2. místo v kategorii U23 a Filip Řeha udržel vedení v seriálu.

Jarda Friede k závodu řekl: „Brzo po startu došlo k hromadnému pádu, v němž jsme pro zbytek závodu přišli o Karla Camrdu a Matúše Štočka. Věděli jsme, že mimořádně pozorní musíme být na Vápence, odkud to bylo už jen tři kilometry ve sjezdu do cíle. Jakub za to v posledním okruhu právě na Vápence 200 metrů pod vrcholem vzal, ve sjezdu v technické pasáži si vytvořil rozhodující rozdíl na jediného soupeře, který se s ním dokázal udržet, a tenhle malý odskok už dokázal udržet až do cíle.

Jakub Otruba doplnil: „Mně takové počasí vyhovuje víc, než extrémní vedro. Zima byla znát zvláště v kopci, chvíli trvalo, než se nohy chytly, ale tak to měli všichni. Žádnou krizi jsem neměl, bylo hodně znát, že mám v nohách dva etapáky ve Francii, ty hodně pomohly v růstu výkonnosti. Uvidíme, jak to půjde zítra v České Kamenici, kde je to o dost víc kopcovitější.

 

image3 (1)

 

V České Kamenici se jelo na okruhu dlouhém 25 km, který bylo nutno absolvovat šestkrát. Na přibližně 150 km čekala porce tří tisíc výškových metrů. Rychlostní průměr těsně překročil 37 km/hod. Na start se postavilo 96 závodníků z 8 zemí. V cíli jich bylo klasifikováno 41. Mezi nimi všech 13 závodníků, kteří se v dresu ATT Investments postavili na start.

První polovina okruhu byla profilově podstatně těžší než část druhá, proto se už v první části úvodního okruhu startovní pole rozdrobilo do mnoha malých skupin. Na čele se vytvořila pětičlenná skupina, v níž z ATT pracovali sobotní vítěz Jakub Otruba a Michal Schuran. V nájezdu do druhého okruhu však byla dostižena necelou třicítkou dalších závodníků. Brzy nato zaútočila jiná trojice, kde byli také Karel Camrda a Márton Dina. V dalším čtyřčlenném úniku se ocitl Matúš Štoček.

 

image9

 

Následně na čele vykrystalizovala skupina o 17 lidech, kde mělo ATT 6 jezdců: Mártona Dinu, Matyáše Fialu, Jana Kašpara, Michala Schurana, Matúše Štočka a Daniela Turka. S blížícím se cílem se začalo ve skupině nastupovat. Aktivní byli opět především cyklisté ATT Investments. Výsledkem byla skupina zredukovaná na 10 závodníků. Zájmy ATT tu reprezentovali Márton Dina, Michal Schuran, Matúš Štoček a Daniel Turek.

V závěrečném okruhu nejprve vyprovokoval únik dvojice Michal Schuran, a když to nevyšlo, vzal za to Dan Turek. A jemu už se zadařilo! V cíli byl o 7 sekund dříve než devítka pronásledovatelů, z níž se ve spurtu prosadil na 3. místo Matúš Štoček.

 

image2 (1)   image3 (2)

 

Jarda Friede, sportovní ředitel ATT Investments, prozradil k taktice týmu: „Chtěli jsme být aktivní od začátku závodu. Podařilo se nám soupeře přečíslit a v závěru početní výhodu využít.

Daniel Turek o závodu řekl: „Okruh to byl extrémně selektivní. Možná na český pohár až moc. Po dvou kolech toho všichni měli plné zuby a na čele už jela jen menší skupina. Osobně jsem se snažil pomáhat klukům z týmu, tahal jsem špice, nastupoval, a právě z jedné takové akce v posledním okruhu jsem poodjel, což umožňovalo klukům z týmu trochu pošetřit na závěr. V posledním kratším stoupání mě skupina stáhla odhadem o deset sekund, tak jsem v závěrečné rovinaté části ještě vsadil, co to dalo, a ono to dalo vítězství.

Filip Řeha je průběžným lídrem seriálu, Matyáš Fiala má v držení bílý dres vedoucího závodníka v kategorii U23. Kompletní výsledky lze dohledat na SportSoft.cz.

 

image0 (1)