ATT Investments nejlepším evropským kontinentálním týmem

Po další porci bodů, které do letošní sbírky přidali cyklisté ATT Investments v uplynulém týdnu, se český tým v sestavě s několika zahraničními závodníky dostal do čela UCI žebříčku nejlepších evropských týmů.

foto: Filip Bezděk, Turul Ciclist Al Sibiului, Wyscig Solidarnosci

 

Každé úterý aktualizuje UCI žebříček získaných bodů. U týmů je možné kromě pořadí bez rozdílu kategorie vysledovat i jejich pozice v rámci jednotlivých úrovní.

 

Daniel Turek a Petr Klabouch

 

Kontinentálním týmem s nejvyšším počtem získaných bodů je aktuálně kolumbijský Medellín-EPM. 1 064 bodů ho řadí na 30. příčku bez rozdílu kategorie. Kolumbijský tým profituje z přestupu Miguela Ángel Lópeze z kazašské Astany, který zařídil víc jak polovinu z celkového počtu bodů.

Podstatnou informací je, že López všechno odjezdil v jižní, potažmo středí a severní Americe s naprostou převahou závodů nejnižší kategorie. Jeho výkonnost na této úrovni vyniká jako maják na širém moři.

Ve světovém žebříčku patří ATT Investments s 870 body 5. příčka. Kromě Medellínu jsou lepší i japonské UKYO, malajsijské Terengganu a Panamá es Cultura. Je zřejmé, kde a v jaké konkurenci se tyto týmy dostávají ke svým bodům.

 

Jakub Otruba a Márton Dina

 

Pochopitelně nejvyšší konkurence je v Evropě. A v ní si aktuálně nejlépe stojí právě český tým, který má centrum v Pardubicích. Teprve za ním následují development sestavy týmů nejvyšší divize Alpecin-Deceuninck, Jumbo-Visma, Intermarché a Soudal-Quick Step atd.

Nejvyšší přínos do společné pokladny padá na vrub Jakuba Otruby (245), následují Matúš Štoček (227), Márton Dina (203), Tomáš Jakoubek (60), Daniel Turek (54) a další.

 

Stupně vítězů Sibiu Cycling Tour

 

Jakubových 245 bodů jej v této sezóně řadí do první trojky českých cyklistů za Mathiase Vacka (254) a Adama Ťoupalíka (247).

Je přitom dobré brát v potaz i kategorii závodů, které se svými týmy jednotliví závodníci absolvují. Čím vyšší úroveň, tím vyšší konkurence a tím těžší je se k bodům dostat. Ovšem na druhou stranu bodové ohodnocení je významně vyšší.

Tento protichůdný fenomén se snaží ve svém vlastním bodování zohlednit jeden z nejrenomovanějších cyklistických webů ProCyclingStats. V jeho tabulce je pořadí českých cyklistů následující: Jakub Otruba a Mathias Vacek (Lidl-Trek) po 157, Adam Ťoupalík (Elkov-Kasper) 104 atd.

 

Wyścig Solidarności