Čtyři závodnice GRFT v TOP16

Do Andorry se GFRT vracel s dobrými vzpomínkami. I letos se ukázalo, že zdejší trať je pro bikerky z německého týmu ideální a opět zde předvedly přesvědčivé výsledky. Finja Lipp zajela nejlepší výkon sezóny a bodovala 9. místem v XCC a 12. v XCO. Nicole Koller a Caroline Bohé předvedly vyrovnaný souboj, když skončily na 14. a 16. místě. Po absenci na Mistrovství světa se vrátila také Anne Terpstra a slavila úspěšný comeback 5. místem v XCC a 8. v XCO.

 

Naposledy hostil Světový pohár v MTB bikepark v Andoře loni a před tím v roce 2019. Pro tým GFRT a zejména pro Anne Tersptru má toto místo zvláštní význam a přináší spoustu silných vzpomínek. Právě zde totiž Anne oslavila své dvě vítězství Světového poháru. Trať byla srovnatelná s tratí z minulé sezony a vzhledem k jejímu umístění ve výšce 2 000 metrů se jedná o závod v nejvyšší nadmořské výšce, který nabízí velmi pestrý, fyzicky náročný průběh.

 

Untitled_1.1.3

foto: GFRT

 

V poslední době Finja Lipp vynechávala závody XCC ve prospěch lepší přípravy a delších tréninků. Tentokrát se ale odvážila vydat se zpět na krátkou trať a zaznamenala velmi slušný výsledek s 9. místem a ziskem skvělé startovací pozice ve druhé řadě v nedělním XCO závodu. Vzestupná tendence jejich výsledků tedy pokračuje. Po konzervativním začátku v nedělní XCO soutěži, kdy se pohybovala okolo 20. místa se do konce závodu dokázala posunout až na 12. místo: „Jsem s výsledkem opravdu hodně spokojená a konečně se opět cítím být sama sebou. Doufám, že to bude takto pokračovat i v Les Gets!

 

230827_TWD_LaMassana_Sunday_XCO_WU_0763m   AD102283m

foto: GFRT

 

Pro Cross Country Short Track v Andoře je charakteristický silně fyzický průběh, velmi podobný tratím XCO. Krátké, zato velmi strmé stoupání na začátku velmi rychle roztrhalo závodící na řadu menších skupin, přesto díky vysoké nadmořské výšce zůstal závod napínavý až do konce. Přestože Nicole Koller startovala z poslední řady, brzy se přiblížila ke Caroline Bohé, a kolegyně z GFRT mohly jet několik kol společně. Nakonec Švýcarka skončila o dvě mnísta před Caroline, což nakonec vyneslo 15. a 17. místo pro GFRT. Poté, co musela ze zdravotních důvodů vynechat Mistrovství světa, si Anne Terpstra nebyla závodem a svým konečným umístěním vůbec jistá. Se startem nebyla příliš spokojená, nicméně se dokázala stabilně propracovávat vpřed: „Moje nohy nebyly příliš dobré a také jsem nevěděla, co očekávat. Šetřila jsem si rezervy sil na poslední kolo a dokázala se propracovat z 9. na 5. místo poté, co jsem se na startu pohybovala okolo 16. pozice. Jsem s výsledkem více než spokojená a cítím se mnohem sebevědoměji na nadcházející závod.

 

_57A7966_edited_maxm

foto: GFRT

 

Kvůli svému umístění na Světovém poháru nemohla Isla Short startovat v XCC závodu a trať XCO začínala z nejzadnějších pozic. Přestože se dokázala postupně propracovat až na 35. místo, nebyla s výsledkem příliš spokojená. Pokles teploty z 30°C na 5°C v den závodu jí ve výkonu také nepomohl.

 

 _57A2432m

foto: GFRT

 

Nicole Koller a Caroline Bohé jely téměř celý závod bok po boku. Startovaly z podobných pozic a pohromadě se ocitly už v prvním kole, a dokonce i v cíli je dělilo jen několik sekund na 14. a 16. místě: „Dnes byla opravdu zima a k tomu ještě mokro, ale měly jsme jedna druhou a jely jsme více méně vyrovnaně. Sice jsme celý týden věděly, že to bude závod na vodě, neměly jsem však možnost za mokra trénovat. Rozhodli jsme se proto pro bezpečné stopy, ve kterých bylo snadné jezdit i v dešti. To se dnes jistě vyplatilo. Na druhou stranu bylo těžké najít správný rytmus, přesto jsme s výsledkem velmi spokojená.“ Řekla po svém nejlepším výsledku letošní sezony Nicole Koller.

 

_57A2269m1

foto: GFRT

 

Bolest a utrpení byly ve tváři Anne Terpstry stále znatelné i po závodu. Nizozemka zpočátku nedokázala udržet tempo s lídryněmi závodu. Soustředila se proto na svůj rytmus a celý závod se pohybovala okolo osmého místa. Tento výsledek nakonec dokázala přivézt domů: „Dnes to byla těžká práce. Zcela jistě mám raději prach a teplo, než déšť a bláto, ale vypořádala jsem se s tím docela dobře. Myslím, že v dnešním závodě těžko najdeme někoho, kdo by neudělal nějakou chybu, ale já se tím nenechala zdeptat. Mé nohy dnes nepodaly nejlepší výkon, s výsledkem jsem ale spokojená a po nucené pauze se dívám dopředu s optimismem v očích. Bohužel jsme dnes propásly týmový šampionát, takže máme pořád spoustu cílů, kterých letos dosahovat.“ GFRT na tomto závodě uniklo vítězství v hodnocení týmů o pouhé čtyři body.

 

AD102582m2

foto: GFRT