Cyklisté ATT Investments se utkají s hvězdami jako je Fabio Jakobsen či Egan Bernal

Ve středu 10. května odstartuje 44. ročník Tour de Hongrie. Pětietapový závod letos zažije premiéru v kategorii 2.Pro. Trasa nabízí tři příležitosti pro sprintery, o celkovém vítězi se ale pravděpodobně rozhodne ve dvou kopcovitých pasážích. To jsou důvody, proč závod přilákal na start celou plejádu špičkových sprinterů a výborných vrchařů, v čele s Fabio Jakobsenem, Samem Bennettem či Dylanem Groenewegenem na straně jedné a Eganem Bernalem, Jakobem Fuglsangem či Fausto Masnadou na straně druhé. Jako jeden z pouhých tří kontinentálních týmů na startu poměří síly s touto špičkovou konkurencí šestice ATT Investments.

foto: Tour de Hongrie/Vanik Zoltán, ATT Investments/Filip Bezděk

 

Závod Okolo Maďarska se jel poprvé v roce 1925. V roce 2005 se dostal do kalendáře UCI, roku 2015 postoupil do kategorie 2.1. a letos si odbude premiéru v kategorii 2.Pro.

Rostoucímu významu závodu odpovídala také rostoucí kvalita startovní listiny. Podíváme-li se do přehledu vítězů za posledních sedm let, nalezneme v něm řadu zajímavých jmen. Například v roce 2016 vyhrál závod Mihkel Räim a třetí skončil Daniel Turek. V dané době oba v dresu izraelského Cycling Academy, dnes kolegové v ATT Investments. Daniel Turek si letos účast zopakuje.

 

Márton Dina 3

 

O rok později obsadil třetí místo na pódiu tehdy 19letý Tadej Pogačar – aktuální světová jednička. V roce 2019 tu skončil na druhém místě Márton Dina. Tenkrát čerstvý nováček v kontinentálním týmu Kometa Cycling, s nímž později postoupil do úrovně ProTeams pod názvem EOLO-Kometa. Letos změnil dres a v týmu ATT Investments bude plnit roli lídra na svém domácím závodě.

Konečné pořadí se poslední ročníky odvíjelo od toho, jak jezdci zvládli královskou etapu končící na vrcholu náročného stoupání. Právě úspěch v etapě s těžkým dojezdem na kopec určil celkové vítězství Kristse Neilandse z týmu Israel Cycling Academy v roce 2019, Attily Valtera – v roce 2020 závodícího v dresu CCC, Damiena Howsona z týmu BikeExchange v roce 2021 i loňského vítěze Eddieho Dunbara z týmu Ineos Grenadiers.

 

Márton Dina 1

 

S letošním postupem do druhé nejvyšší kategorie závodů UCI zvýšili pořadatelé v tomto směru nároky a na vrchol stoupání umístili cíle dvou etap. Třetí etapa skončí na 3,5km kopci a čtvrtá, v níž by mělo padnout definitívní rozhodnutí o konečném pořadí, po 13 km jízdy do kopce.

První dvě etapy dlouhé 169 a 175 km jsou zvlněné jen mírně, a proto je zde vysoký předpoklad pro souboj sprinterů. Obdobně je tomu v závěrečné etapě, která se odehraje na okruhu v Budapešti.

Tři příležitosti v závodě kategorie Pro si nenechá ujít celá plejáda špičkových sprinterů. Podle aktuálně dostupné startovní listiny to bude v týmu Soudal-Quick Step Fabio Jakobsen, v Jayco AlUla Dylan Groenewegen, v Bora-hansgrohe Sam Bennet, v Bahrain-Victorious Phil Bauhaus, v UAE Emirates Álvaro Hodeg, v Ineos Grenadiers Elia Viviani, v Alpecin-Deceuninck Jakub Mareczko, v DSM Casper Van Uden a v Trek-Segafredo Jon Aberasturi.

 

Márton Dina 2

 

Na svou příležitost bude číhat i devět ProTeams se svými rychlými muži, mezi kterými vynikají Matteo Moschetti (Q36.5), Arvid De Kleijn a Maikel Zijlaard (Tudor), Taj Jones, Itamar Einhorn (Israel) a především Caleb Ewan z týmu Lotto Dstny.

ATT Investments bude v hromadných koncovkách spoléhat na závěrečné zrychlení Pavla Kelemena.

Přestože sprinteři dostanou celkem tři příležitosti, hledejme favority celkového pořadí mezi těmi, jejichž předností je jízda v kopcích. Ineos jich sem posílá hned několik v čele s Eganem Bernalem, v Quick-Stepu bude to hlavní podřízeno Jakobsenovi a na celkové pořadí tu bude jediný Fausto Masnada. Obdobně v Bora-hansgrohe má šanci v kopcích uspět pouze Matteo Fabbro a v UAE Emirates Marc Hirschi. Z týmu DSM mají největší předpoklady prosadit se v celkovém pořadí mladíci Max Poole a Oscar Onley.

 

Fabio Jakobsen

 

Z druhé vlny budou čekat na svou příležitost jezdci z ProTeams, z nichž vyzdvihněme Jakoba Fuglsanga a Bena Hermanse z týmu Israel-Premier Tech, Sylvaina Moniqueta a Eduarda Sepúlvedu z Lotto Dstny, či Yannise Voisarda z týmu Tudor Pro Cycling. Na místo činu se v dresu Q36.5 vrací Damien Howson, který kromě prvenství v roce 2021 získal také celkové třetí místo v roce 2020.

Márton Dina a Jakub Otruba – lídři ATT Investments, budou na Okolo Maďarska čelit mimořádně silné konkurenci. Oba by však měli být v dobré formě. Týmovým lídrem číslo jedna bude Márton. Svou přípravu směřoval právě k tomuto závodu, který je pro něj velmi prestižní a podle výkonnostních čísel by na tom měl být hodně dobře. Jakub letos absolvoval tři etapové závody, shodou okolností všechny v Řecku. První dvojkový vyhrál, druhý dokončil na 4. místě a na jedničkovém Tour of Hellas, který skončil před pár dny, byl klasifikován na 5. místě jako nejlepší z jezdců Conti týmů.

 

Dylan Groenewegen

 

Kromě žlutého dresu pro nejlepšího závodníka v celkové klasifikaci se bude soutěžit o zelený dres v bodovací soutěži, červený ve vrchařské a bílý pro nejlepšího maďarského závodníka. Ten loni získal právě Márton Dina.

V každé etapě budou k dispozici kromě cíle body na třech rychlostních prémiích. Vrchařských prémií je vypsáno celkem 14, z toho jediná nejvyšší kategorie, kterou bude cílové stoupání ve čtvrté etapě.

Sestavu ATT Investments tvoří kromě Mártona Diny, Jakuba Otruby, Daniela Turka a Pavla Kelemena také Jiří Petruš a Matúš Štoček.