E-Zesty. První E-MTB s lehkou přípomocí

Lapierre představuje nové MTB s lehkou elektrickou přípomocí. Do oblíbené modelové řady E-Zesty přibyla špičková horská elektrokola E-Zesty AM LTD a E-Zesty AM 9.4 postavená na celokarbonovém rámu s decentním, zato ale výkonným elektromotorem Fazua Ride 60.

 

E-MTB Lappierre – vždy o krok napřed

Inovace, výkon, design – tři slova charakterizující všechny E-MTB Lapierre už od jejich začátků. Výrobu prvních MTB s lehkou elektrickou přípomocí zahájil Lapierre v roce 2019 a vytvořil tak novou kategorii elektrokol.

Nový E-Zesty není jen odlehčený E-MTB. Je to perfektní horské elektrokolo pro každého, kdo se nepohybuje celý rok na horách a hledá vyvážený kompromis mezi lehkostí, ovladatelností a dynamickou přípomocí.

 

DSC01185   DSC01427

foto: Lapierre

 

Design charakteristický pro Lapierre

Nový rám pro E-Zesty je vyvinut tak, aby odpovídal výkonu elektromotoru Fazua Ride 60. Zároveň však zachovává charakteristický podpis modelové řady Zesty. Motor, baterie i kabeláž jsou integrovány do rámu a elektrokolo tak vyniká čistým, disktrétním designem.

 

DSC01397   DSC01378

DSC01415

foto: Lapierre

 

Karbon – dokonalý materiál

První model E-Zesty se řadil mezi první VTTAE s celokarbonovým rámem vůbec. Jeho nový rám je rovněž vyrobený výhradně z karbonu, nicméně za účelem ještě většího snížení váhy, a naopak zvýšení efektivity a přesnosti při sjezdech došlo k jeho optimalizaci použitím většího množství HM a VHM vláken.

Díky technologii UD SLI se podařilo bez kompromisů v umístění a účinnosti odpružení odlehčit rám (velikost M váží přibližně 2, 630 kg) a integrovat do něj baterii.

 

DSC01246   DSC01392

foto: Lapierre

 

Nová kinematika

Nový rám má nyní zadní zdvih 140 mm. Cílem Lapierre bylo zachovat pravého MTB ducha s progresivním tlumením nárazů a zároveň nabídnout možnost účinného stoupání za asistence elektromotoru.

Přechod k 29“ kolům znamenal také přehodnocení kinematiky a práce odpružení tak, aby byla zadní stavba progresivnější a střed nabídl více podpory.

Přestože je rám navržen pro 29“ kola, má „flipchip“, který umožňuje změnit ukotvení tlumiče. Díky tomu lze E-Zesty sestavit ve verzi Mullet s 27.5“ koly, kterou si užijí všichni, kteří chtějí MTB s opravdu živou zadní stavbou.

Charakteristický vzhled modelové řady Zesty s tlumičem umístěným mezi sedlovou trubkou zůstává nezměněn, použitím delšího blatníku ale došlo k vylepšení jeho ochrany.

Díky 4 Bar Linkage posiluje nová konstrukce rámu práci odpružení i efektivní přenos síly z pedálů.

Krátká, asymetrická zadní stavba dodává jezdci živý, dynamický pocit z jízdy.

 

DSC01374

foto: Lapierre

 

Ještě přirozenější dojem z jízdy

Od prvního modelu E-Zesty je primárním cílem Lapierre vytvořit kolo s elektrickou přípomocí, které jezdci nabídne naprosto přirozený pocit z jízdy tak, jako by jel na kole neelektrickém. Jak z hlediska ovládání, tak šlapání.

Velký důraz klade Lapierre na udržení rovnováhy mezi kinematikou, hmotností, tuhostí a citlivostí. Nový E-Zesty nabízí dojem z jízdy, který byste očekávali od klasického MTB se vzpřímenější pozicí jezdce. Stoupání zvládá lehce, při sjezdu je pohodlný a hravý, v technických pasážích stabilní a klidný.

Nová pohonná jednotka Fazua Ride 60 nabízí vyšší výkon díky točivému momentu 60 Nm a špičkovému výkonu 350 W, který je nejlepší ve své kategorii. Přirozený zážitek ze šlapání zajišťuje jeho tichý chod a pohonná jednotka bez tření.

Koncept „lehké přípomoci“ spočívá v poskytnutí elektrické přípomoci bez ústupků v pocitu z jízdy.

 

DSC01259

foto: Lapierre

 

Fazua – pionýr lehké přípomoci

Německý výrobce Fazua je průkopníkem v oblasti elektromotorů nabízejících lehkou přípomoc a zároveň klíčový hráč na trhu s nimi.

Od svého prvního modelu Ride 50 s 250 Wh baterií přes lehce vylepšenou verzi BlackPepper až po nový elektromotor Ride 60 s kroutivým momentem 60 Nm a baterií s kapacitou 430 Wh přináší Fazua naprosto nový pohled do světa MTB s elektrickou přípomocí. Nový rám E-ZESTY je navíc kompatibilní s přídavnou externí baterií.

Uživatelské prostředí stejně jako dávkování přípomoci je snadnější než kdykoliv předtím. Elektromotor Fazua Ride 60 nabízí tři režimy – Breeze, River a Rocket. Ring Control pro změnu užívaného režimu má vylepšenou ergonomii, takže přepínání mezi nimi je zcela intuitivní. Navíc nabízí řadu dalších funkcí, jako je například zcela nová podpora při chůzi vedle kola.

V neposlední řadě prošel inovací ukazatel kapacity baterie. Ten je nově integrován v horní rámové trubce. Díky tomu je značně čitelnější, a navíc díky USB-C portu nabízí možnost dobíjení GPS nebo chytrého telefonu.

Nakonec je třeba upozornit na skvělou interaktivitu aplikace Fazua Smartphone, která jako jediná nabízí možnost přizpůsobit nastavení motoru tak, aby vyhovovalo osobním potřebám jezdce.

 

DSC01402   DSC01409

foto: Lapierre

 

Nová geometrie

E-Zesty je k dispozici ve velikostech S, M, L, XL. Jeho geometrie se příliš nezměnila, přesto o něco více reflektuje současné trendy ve světě MTB a pozice jezdce je tak vyvážená ve středu kola. Proto došlo k ještě většímu narovnání sedlového úhlu na 77° u všech velikostí rámu, a tedy i k mírnému zkrácení sedlové a horní rámové trubky. Ta je za účelem dosáhnutí větší obratnosti a lepší ovladatelnosti skloněna o 3 až 4 cm.

Řetězové vzpěry jsou u velikostí L a XL o 10 mm delší, u všech velikostí je pak větší celkový rozvor. Díky tomu dokáže nový E-Zesty poskytnout ještě větší stabilitu a jistotu během sjezdů.

Přechod na 29“ kola měl vliv na výšku středového složení. To je umístěno o 30 mm níže než náboje kol a E-Zesty je díky tomu stabilnější.

 

E-Zesty AM 9.4 - Lapierre MY23 - View m   E-Zesty AM LTD - Lapierre MY23 - View m

foto: Lapierre

 

Nové modely řady E-Zesty jsou k dispozici ve dvou provedeních – E-Zesty AM LTD a E-Zesty AM 9.4.

 

E-Zesty AM 9.4 - Lapierre MY23 - View mm

foto: Lapierre

 

E-Zesty AM 9.4 je ideální All Mountain stroj se spolehlivým pohonem Shimano SLX a vidlicí RockShox Lyrik se zdvihem 150 mm.

 

E-Zesty AM 9.4 - Lapierre MY23 - View mmm   E-Zesty AM 9.4 - Lapierre MY23 - View mmmm

foto: Lapierre

 

E-Zesty AM LTD je limitovaný model, který je ještě odlehčenější díky použití speciálních karbonových kol. Vybaven je komponenty Shimano XT a vidlicí RockShox Pike.

 

E-Zesty AM LTD - Lapierre MY23 - m

E-Zesty AM LTD - Lapierre MY23 - mm   E-Zesty AM LTD - Lapierre MY23 - View mmm

foto: Lapierre