Estonsko a Francie. Dvě země, dva etapové závody, tři umístění v TOP10 a 105 UCI bodů pro ATT Investments

 

Cyklisté ATT Investments mají za sebou další úspěšný týden. Ze dvou etapových závodů vytěžili dohromady 105 UCI bodů. Většinu jich získali na Tour of Estonia a velmi slušný výkon předvedli také ve Francii při Tour de la Mirabelle. V Estonsku byl na 4. místě klasifikován Gert Kivistik, na 8. Matúš Štoček a ve Francii na 9. Márton Dina. Od čtvrtka následujícího týdne budeme moci sledovat tým ATT Investments na Tour of Malopolska a na Oberösterreich Rundfahrt.

 

Tour of Estonia je obdobně jako Czech Tour či Okolo Slovenska závod kategorie 2.1. Součástí kalendáře UCI je od roku 2013.


V roce 2019 jej vyhrál Estonec Mihkel Räim, tehdy v týmu Israel Cycling Academy. Nyní se sem vrátil v dresu ATT Investments a společně s ním se na start postavili druhý z Estonců Gert Kivistik, dále pak Daniel Turek, Jiří Petruš, Matúš Štoček, Jan Kašpar a Tomáš Jakoubek.


K závodu se přihlásilo 15 týmů po 7 lidech, z toho 10 kontinentálních a 5 národních výběrů z Dánska, Švédska, Polska, Německa, Litvy, Finska, Rwandy a Estonska.

 

Mihkel Räim

foto: Tour of Estonia

 

Úvodní etapa z Tallinnu do Tartu měřila 193 km, zvlněná byla sice jen mírně, obtížnou ji však udělal silný boční vítr doprovázející závodníky po celou etapu. A také závěr v podobě technického dojezdu v ulicích města zakončený několikasetmetrovým výjezdem po hrubé městské dlažbě.


Vítr významně nadělil startovní pole a co nedokázal vítr, to dokonalo cílové stoupání. Etapu vyhrál italský sprinter ve službách multinárodního týmu Maloja. Nejlépe se z ATT Investments umístil na 11. příčce Gert Kivistik.


Druhá etapa se jela na 10,3 km dlouhém městském okruhu v Tartu, který obsahoval i ono náročné stoupání, ve kterém byl v první etapě umístěn cíl. I sjezd se jel po dlažbě a v zatáčkách. Celkově byl okruh dost technický a disponoval úseky, kde o defekty nebyla nouze. Jezdci okruh absolvovali šestnáctkrát.


Etapu, a tím i celý závod, vyhrál Rasmus Wallin z dánského Restaurant Suri. S odstupem necelých 20 sekund dorazilo dalších 11 závodníků, mezi nimi na 9. místě Gert Kivistik a na 12. Matúš Štoček.

 

Matúš Štoček a Jiří Petruš

foto: Tour of Estonia


Za nimi dojíždělo s menšími či většími odstupy značně nadělené startovní pole. Klasifikováno bylo nakonec pouze 53 závodníků, mezi nimi všech sedm v dresu ATT Investments.


Pro Gerta Kivistika to znamenalo posun na konečné 4. místo, v desítce nejlepších jej na 8. místě doplnil Matúš Štoček.


Český tým měl tím pádem společně s dánským v první desítce konečného pořadí dva jezdce, ostatní pouze po jednom. Výsledkem bylo 3. místo v soutěži týmů, lepší byl právě jen Restaurant Suri a také výběr Švédska.


"Chtěli jsme vylepšit nevýrazný výsledek z první etapy a to se povedlo. Celkové čtvrté místo Gerta, doplněné osmým Matúše, je určitě úspěch, takže odjíždíme spokojeni," komentoval výsledek ATT Investments Jaromír Friede.


Jelikož do 25. místa byli klasifikováni další čtyři závodníci ATT Investments, pro tým to znamenalo celkový přínos 102 UCI bodů.

 

Daniel Turek (1)

foto: Tour of Estonia

 

Tour de la Mirabelle. Závod s více jak dvacetiletou tradicí zařazený do kategorie 2.2 se jel na severu Francie v Lotrinsku. Celkem 22 týmů se muselo popasovat v průběhu 3 etap s 510 kilometry a 6 500 výškovými metry.

ATT Investments reprezentovala pětice ve složení Pavel Kelemen, Petr Klabouch, Karel Camrda, Jakub Otruba a Márton Dina, který svou aktuální skvělou výkonnost prokázal na Okolo Maďarska a naposledy v Lucembursku při Fléche du Sud.

Konkurencí jim byly převážně kontinentální týmy z Francie, Belgie, Itálie, Německa, Austrálie, Slovinska, Švýcarska a Kanady. Dva týmy – novozélandský Bolton Equities Black Spoke a americký Novo Nordisk, byly zástupci z vyšší úrovně ProTeams. Z národností převažovali Francouzi a Belgičané.

První etapa dlouhá 160 km nebyla profilově příliš náročná a skončila také hromadným dojezdem. Pavel Kelemen v něm obsadil 14. místo.

 

Nejobtížnější úsek po hrubé dlažbě

foto: Tour of Estonia

 

Druhá etapa měla být pro konečné pořadí rozhodující. Na 159 km bylo nutno v pohoří Vogézy překonat celkem 3 100 výškových metrů. Bylo především zásluhou jezdců ATT Investments, že do cíle dojela jako první pouze 16členná skupina, z níž se Márton Dina prosadil na 4. místo. Součet umístění v obou etapách mu přisoudil průběžné 10. místo se stejným časem, jaký měl lídr závodu.

Třetí etapa také nebyla jednoduchá, na 178 km dlouhé trase čekalo 1 900 výškových metrů se spoustou kratších stoupání. Cyklisté ATT Investments se pokusili posunout v konečném pořadí Mártona Dinu více dopředu, což se nakonec se podařilo. Posunul se o jednu příčku a skončil na celkovém 9. místě. Za něj bral Márton a tým ATT Investments 3 UCI body.

V konkurenci 22 týmů byl ATT Investments klasifikován na 6. místě, Karel Camrda obsadil v kategorii do 23 let 8. místo a Márton Dina v bodovací místo 9.

Celkově to byl pěkný etapák, hodně se závodilo, bohužel pro naše kluky kopce nebyly tak náročné, jak by potřebovali. V každém případě je jejich forma příslibem do dalších dvou etapáků, které nás čekají příští týden, tedy Tour of Malopolska, kam jede Márton, a Oberösterreich Rundfahrt, kam míří Jakub. Měli by být potencionálními lídry, ale uvidíme až po prolozích obou etapáků," řekl k francouzskému závodu a výhledu do dalšího týdne Petr Kaltofen.

 

Před etapou

foto: Tour of Estonia