Třetí místo Mártona Diny v Lucembursku a výborný výkon Matúše Štočka při Rund um Köln

Závodníci ATT Investments se minulý týden rozdělili na dvě skupiny. První zápolila od středy do neděle na etapovém závodě Fléche du Sud v Lucembursku, druhá se v neděli zúčastnila jednorázového závodu Rund um Köln. V prvním případě vybojoval Márton Dina pódium, když se umístil na konečném třetím místě. Ve druhém si výborně vedl Matúš Štoček. Ve špičkové konkurenci dokončil závod ve druhé skupině a uzavíral tak první dvacítku pořadí jako druhý nejlepší z týmů kontinentální úrovně.

foto: Fléche du Sud, ATT Investments

 

Lucemburský závod se jel už po 72. Mezi jeho vítězi najdeme jména jako Bradley Wiggins, Andy Schleck, Geraint Thomas, Bob Jungels či Michael Valgren.

Poslední ročník vyhrál Thibau Nys, který následně přestoupil do Trek-Segafredo, třetí skončil Mika Heming, kterému i tento úspěch pomohl přestoupit z ATT Investments do druhé divize v týmu Tudor Pro Cycling.

Letos stanulo na startu 21 v převážné většině kontinentálních týmů. Utkali se tak mezi sebou závodníci z Nizozemska, Belgie, Francie, Německa, Dánska, Rakouska a dalších zemí.

ATT Investments reprezentovali Karel Camrda, Márton Dina, Filip Chýle, Jan Kašpar, Gert Kivistik a Michal Schuran.

 

Márton Dina na startu prologu, foto FdS

 

Na konečný výsledek měly zásadní vliv dvě části: úvodní prolog s jedním mimořádně prudkým stoupáním a druhá etapa obsahující četná stoupání s prudkým sklonem.

Márton Dina se v první části umístil na 12. a ve druhé na 6. místě. V součtu ho tyto výsledky dostaly na průběžné 3. místo a to se podařilo obhájit s podporou celého týmu až do konce závodu.

Celkovým vítězem se stal špičkový cyklokrosař Pim Ronhaar z belgického týmu Baloise-Trek Lions.

 

foto ATT

 

"Márton už v Maďarsku ukázal výbornou formu, takže do Lucemburska jel jako jasný lídr. V prologu svou pozici potvrdil a ukázal, že může usilovat o příčky nejvyšší. V nejtěžší etapě se dostal na průběžné třetí místo a to se společným týmovým úsilím podařilo udržet. Všichni kluci odvedli dobrou práci,“ řekl sportovní ředitel Jaromír Friede.

 

Filip Chýle obdržel cenu za nejbojovnějšího závodníka první etapy, foto ATT

 

Nebylo to ale bez komplikací, nejprve v první etapě tvrdě havaroval Filip Chýle a je obdivuhodné, že dokončil nejen etapu, ale celý závod. V sobotu při hromadném pádu trefil značku Michal Schuran, kterému se naštěstí nic vážného nestalo, ale etapu nedokončil. Takže jsme do poslední etapy nastupovali jen v pěti a to ještě Filip poznamenaný následky pádu. Ale zvládli jsme to a jsme za to moc rádi," doplnil Friede.

 

Márton Dina, foto Fléche du Sud

 

"Věděl jsem po Okolo Maďarska, že mám dobrou formu. V prologu jsem sice nabral malou ztrátu, ale byl to dobrý start do celého etapáku. Každým dnem jsem se cítil lépe, mohl jsem se přitom opřít o podporu mých spolujezdců. Ve druhé etapě se mi podařilo dojet v menší skupině s nejlepšími a dostat se na průběžné třetí místo. Naším plánem pak bylo pódium udržet. Kluci pro mě celý týden tvrdě pracovali, takže jsme to společně dokázali. Jsem opravdu velmi šťastný a nemohu se dočkat dalších závodů v dresu ATT Investments," okomentoval průběh etapáku Márton Dina.

Fléche du Sud je prestižní etapový závod s velkou tradicí, ale v rámci kalendáře UCI je zařazen do nejnižší kategorie. Jednorázový závod Rund um Köln se letos mohl pochlubit 105. ročníkem a hlavně vyšší kategorií v hodnocení UCI.

Tomu odpovídala i konkurence. Na start se postavilo šest týmů nejvyšší a pět z druhé divize. Mezi deseti kontinentálními týmy převážně z Německa se dostalo i na tým ATT Investments, který nastoupil v sestavě Tomáš Jakoubek, Pavel Kelemen, Jakub Otruba, Jiří Petruš, Mihkel Räim, Matúš Štoček a Daniel Turek, a rozhodně nezůstal v anonymní šedi.

Nejprve se Jakub Otruba ocitl v úvodním úniku, z něhož bral body na rychlostní prémii, poté se o zviditelnění staral hlavně Matúš Štoček, který se jako jeden z mála jezdců z kontinentální úrovně stal součástí početnější první skupiny, kde měly velkou převahu špičkové týmy v čele s domácím Bora-hansgrohe, který také prostřednictvím Danny Van Poppela závod vyhrál.

 

Matúš Štoček v Německu navázal na výborné výkony z Okolo Maďarska, foto Tour de Hongrie

 

Matúš Štoček nakonec dorazil ve druhé skupině ve společnosti borců WorldTeams jako jsou Dylan Groenewegen, Jordi Meeus či Hugo Page a byl klasifikován na velmi dobrém 19. místě jako druhý nejlepší závodník z kontinentálních týmů.

"Matúš předvedl výborný výkon. Ve špičkové konkurenci, která se tu sešla, při 2800 nastoupaných metrech a průměru 45,5 km/hod., klobouk dolů. Škoda, že jsme v čelní skupině neměli víc lidí. Ve chvíli, kdy se peloton před nejtěžším stoupáním rozdělil, na což mělo vliv zúžení a pád, naši kluci nebyli na nejlepších pozicích, a pak už s tím nic moc dělat nešlo. Takže malinko rozpaky, ale jednoznačně převažuje radost z výkonu a umístění Matúše," okomentoval závod sportovní ředitel Petr Kaltofen.

A jak to viděl Matúš? „O tom místě, kde se peloton rozdělil, jsme věděli, něco podobného se tu stalo už vloni, a já byl ve správný moment na správném místě. Ke konci jsem ve stoupáních už dost trpěl. První selekci čelní skupiny jsem ještě zvládl, druhou dvacet kilometrů před cílem už ne a zůstal jsem v té druhé. Je fajn vidět špičkové borce, jak trpí úplně stejně a že jsem schopen s nimi jet vyrovnaně. Se svým výkonem jsem velmi spokojený."