Anne Terpstra a Caroline Bohé začínají sezonu umístěním v TOP10 na prvním závodu Světového poháru

 

Zatímco v pátek byli s výsledků XCC víceméně všichni rozladěni, v neděli se karta obrátila. Především Anne Terpstra a Caroline Bohé byly se svým šestým a sedmým místem více než spokojené. Nicole Koller skončila na 23. místě, kam se musela probojovat stejně jako na XCC poté, co ji z kola shodila jiná závodnice. Isla Short absolvovala závod krátce po zotavení z další covidové infekce a byla prozatím spokojená se 46. místem.

 

Stále populárnější závod v Novém Městě na Moravě se koná už více než deset let. Každý rok se odehrává před početným publikem, a ani letos tomu nebylo jinak. Nové Město dostálo své pověsti. Atmosféra biatlonového stadionu byla elektrizující jako vždy, stejně jako XCO trasa, kterou si jezdci nemohli vynachválit. V pátek se těsně před závodem proměnilo počasí. Krátké přeháňky prudkého deště změnily podmínky závodu. V neděli se už počasí naštěstí stabilizovalo. Celý závod byl ještě o stupeň vzrušující než obvykle díky novým partnerům soutěže – vysílacím stanicím ESO a Discovery Sport. Ani jedna z nich nezklamala a spolu dokázaly povýšit úroveň živého vysílání závodu na level, který výrazně překonal předchozí standardy.

 

tUDNOqWs   OJtvsvv4

foto: GFRT

 

Cross Country Short Track se jel v pátek na opět upravené trati, která se letos vyznačovala výraznou nutností určit jasnou strategii a během závodu na ní takticky pracovat. Vzhledem k jejímu relativně snadnému profilu se téměř celou dobu závodu držela pohromadě početná skupina závodníků a docházelo tak k četným haváriím. Bohužel i členové Ghost týmu se nejednou ocitli ne vlastní vinou na zemi. Naštěstí však bez vážnějších zranění. Nicole Koller a Anne Terpsra skončily na dvanáctém a třináctém místě, což jim zajistilo dobrou startovní pozici z druhé řady. Caroline Bohé se po několika šarvátkách umístila na 25. místě a musela proto v neděli startovat až z třetí řady.

 

Rklct2uE   5oTp5Ml8

foto: GFRT

 

Finja Lipp absolvovala o den dříve svůj vůbec první závod Světového poháru U23 XCC. Po několika týdnech zdravotních potíží bylo jejím cílem získat v novém závodním prostředí zkušenosti a prakticky si vyzkoušet novou závodní taktiku. Vše zvládla výborně a plánovaných cílů dosáhla s přehledem. Chytře zvolenou strategií se pravidelně umisťovala s dobrými časy a skončila na 31. místě. V následujícím U23 XCO závodě o úřadujícího mistra Německa, který se odehrával v sobotu, se po dvou kolech ocitla daleko v poli. Od toho okamžiku se opět pravidelnými časy dokázala posunout až na 26. místo. Se svým výsledkem může být opravdu spokojená.

 

2DbODJL4   n5JhWWUY

foto: GFRT

 

Isla Short papírově nedosáhla zrovna nejlepšího výsledku, přesto byla s víkendem více než spokojená „Všechno bylo pro mě nové. Neprošly jsme žádnými procedurami Světového poháru a několik týdnů před závodem jsem byla nemocná. Dnešek mi však ukázal, že základy jsou dobré. Už před závodem bylo jasné, že jeho intenzitu ještě nezvládnu. 46 místo nezní tak skvěle, nicméně vzhledem k okolnostem jsem velmi spokojená. Byla jsem schopna bojovat až do konce.

 

xJgP_37k   3FSprsvw

foto: GFRT

 

Nicole Koller byla po pro ni nešťastném víkendu rozpačitá „12. a 23. místo neodpovídají mým momentálním schopnostem. Měla jsem dobré nohy, bohužel mě ale pořád někdo shazoval z kola. Nechci se však vymlouvat: jestliže se to během jednoho víkendu stane dvakrát za sebou, musím se podívat na to, co změnit, aby se situace už neopakovala.“ Švýcarská jezdkyně tak předvedla především excelentní dotahovací výkon – po havárii v prvním kole se propadla na 50. místo, přesto bojovala až do konce. „Myslím, že jsem už ukázala, co je tento rok možné. Teď jen potřebuji na světovém poháru všechno sladit dohromady.

 

EYEx2fYw   PrOmCJew

foto: GFRT

 

Dánská šampionka Caroline Bohé byla po celou dobu závodu nenápadná. Navíc se jí příliš nepovedl start. „Po prvních pár metrech jsem byla nervózní. Ocitla jsem se uprostřed davu a daleko od lídrů. Dokázala jsem však pravidelně najíždět dobré časy a tuhle trať prostě miluji. Ke konci jsem se dostávala stále blíže vedení a jsem velmi šťastná se sedmým místem.“ Od třetího kola se Dánka neustále pohybovala na dohled vedoucím závodníkům a bez povšimnutí kamer se byla schopná propracovávat stále více dopředu a pokračovat tak v sérii vynikajících výkonů v NMNM.

 

WlxQjeL0   a4QC7oag

foto: GFRT

 

Po hektickém XCC závodě cítila Anne Terpstra jistou nespokojenost, v neděli však byla plná sebevědomí. „Short Track byl pro mě prostě příliš nebezpečný. Někteří závodníci byli ochotni riskovat cokoliv včetně vlastního zdraví i zdraví ostatních. Upřímně: nestojí mi to za to. Cítila jsem však dobrou formu a byla jsem připravená plně ji v neděli využít. Od začátku jsem sledovala lídry a věděla jsem, že řada ostatních jezdců kolem mě časem zpomalí. A to se taky stalo. Pomalu ale jistě jsem se propracovávala dopředu a s šestým místem jsem nakonec velmi spokojená. Bohužel jsem těsně prohrála závěrečný sprint o pódium. Na druhou stranu rozdíl 38 sekund na vítěze lze zvládnout, což mi do přicházející sezóny dodává sebevědomí. A gratuluji Puck (Moonen). Je super cool, že teď budeme jako národ bojovat na samém vrcholu!

 

PEkcGyLw   oNMcd7LM

foto: GFRT