Jakub Otruba na třetím místě celkové klasifikace Sibiru Tour. ATT Investments posbíralo v uplynulém týdnu dalších 122 bodů

Jakub Otruba se postavil na třetí stupínek v konečném hodnocení Sibiu Cycling Tour – závodu kategorie 2.1, v níž nejen on, ale celý tým ATT Investments dokázal rovnocenně závodit s týmy vyšších divizí včetně World týmu Bora-hansgrohe. Jde o nejvýznamnější výsledek týmu v uplynulém týdnu, není ale zdaleka jediný. V Rumunsku a na dvou závodech ze seriálu Visegrad 4 v Maďarsku a na Slovensku (1.2) přidali jezdci ATT Investments k dosavadním letošním 732 bodům, které je zařadily na druhé místo v Evropě mezi kontinentálními týmy, dalších 122 bodů.

 

Do Rumunska odcestovala sestava ve složení Jakub Otruba, Jan Kašpar, Karel Camrda, Daniel Turek, Petr Klabouch a Márton Dina. Lídry byli zvoleni Jakub Otruba a Márton Dina, protože měli nejvyšší potenciál uspět ve dvou horských etapách, které měly rozhodnout o celkovém pořadí. Etap obsahoval závod celkem pět.

 

Petr Klabouch

foto: Turul Ciclist Al Sibiului

 

Hned v té první, sprinterské, o sobě dali závodníci českého týmu výrazně vědět. Daniel Turek se stal součástí denního úniku, v jehož průběhu vyhrál dvě rychlostní prémie a tou zbývající projel na druhém místě. Tahle aktivita mu vynesla zelený dres pro nejlepšího ve sprinterské soutěži. Dan v dalších etapách na téhle pozici ještě zapracoval a zelený dres si z rumunského etapového závodu odvezl domů.

Druhá a třetí etapa byly profilově velmi náročné a obě končily na vrcholcích extrémně dlouhých stoupání. V nich přišli ke slovu lídři týmu. Jakub Otruba v nich v silné konkurenci jezdců se zkušenostmi z nejvýznamnějších světových závodů skončil na 4., resp. 2. místě, což mu vyneslo 3. místo v průběžné klasifikaci.

 

Jan Kašpar

foto: Turul Ciclist Al Sibiului

 

V posledním dnu, kdy se jely dvě etapy, nejprve sprinterská a pak krátká městská časovka, svou pozici Jakub obhájil. Lepší byl jen Mark Donovan ze švýcarského druhodivizního týmu Q36.5 a Lennert van Eetvelt, taktéž z týmu úrovně ProTeams Lotto Dstny. Bonusem aktivit 25letého českého jezdce bylo konečné 2. místo ve vrchařské a 4. místo v bodovací soutěži.

Na jeho úspěchu se podílel celý tým, v kopcích ho doplňoval druhý lídr Márton Dina. Ve zmíněných kopcovitých etapách dojel na 10., resp. 6 místě a to v konečném účtování znamenalo 9. místo.

 

Sólové představení Jakuba Otruby v úvodu cílového stoupání druhé etapy

foto: Turul Ciclist Al Sibiului

 

Daniel Turek, resp. Jan Kašpar byli určeni pro hlídání a do úniků. Ve třech ze čtyřech klasických etap hájili zájmy týmu ve skupinách, které se pustily do úniku. Proto kromě Dana Turka nasbíral body na prémiových spurtech i Honza Kašpar.

Jediným, kdo ze sestavy ATT Investments věkově spadal do soutěže jezdců do 23 let, byl Karel Camrda. V této kategorii soutěžilo víc jak padesát mladíků, český jezdec obsadil konečné 9. místo.

V týmové soutěži byly lepší než ATT Investments kromě Italů Bardiani a Norů Uno-X výhradně týmy z vyšších divizí. Na 6. místě byli cyklisté pardubického týmu nejen před všemi kontinentálními týmy z Itálie, Belgie, Nizozemska, Německa, Polska či třeba z USA, ale také například před italským druhodivizním týmem Corratec. Za to všechno byli odměněni rovnou 100 UCI body.

 

Rovnocenná partie s Lotto Dstny a Q36.5

foto: Turul Ciclist Al Sibiului

 

Výsledky, kterých kluci dosáhli, jsou skvělé. Co je ještě mimořádně ocenění hodné, je skutečnost, že jsme se nejen výsledky, ale i závodnickým projevem zcela rovnali týmům z vyšší úrovně. Je to pro nás velké povzbuzení do další části sezóny,“ zhodnotil jeden ze dvou rumunských etapových závodů kategorie 2.1 sportovní ředitel Petr Kaltofen.

Celý etapák hodnotím velice kladně. Před startem jsem doufal v umístění do top deset, takže s pódiovým umístěním jsem nadmíru spokojený. Chtěl bych především poděkovat klukům z týmu, kteří mně a Mártonovi pomáhali dojet do klíčových míst na co nejlepších pozicích a byli nám vždy k ruce,“ řekl po skončení závodu Jakub Otruba.

 

2. místo ve třetí etapě za Maximilianem Schachmannem   Daniel Turek

foto: Turul Ciclist Al Sibiului

 

A pak se ještě vyslovil k nejbližšímu programu: „Etapák byl zároveň skvělou přípravu na Czech Tour, která začíná za dva týdny. Doufám, že si mi podaří formu udržet.

Sestava Tomáš Jakoubek, Matúš Štoček, Michal Schuran a nejmladší členové týmu Filip Chýle a Matěj Stránský, startovali o víkendu na prvních dvou závodech seriálu Visegrad 4. Obě jednorázovky byly profilově náročné. Do cíle se dojíždělo po jednom, případně po malých skupinkách.

 

ATT Investments

foto: Turul Ciclist Al Sibiului

 

V konkurenci více jak 120 jezdců především z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska, ale i dalších zemí, se Tomáš Jakoubek v Maďarsku prosadil na 4. a na Slovensku na 9. místo, v domácím prostředí bral Matúš Štoček 5. pozici. Takže jejich přínos do společné pokladny činil dalších 22 UCI bodů.

V úterý vyjde čerstvý, týdně aktualizovaný žebříček UCI. Na první místo v Evropě scházelo ATT Investments před týdnem 19 bodů.

 

Konečné stupně vítězů

foto: Turul Ciclist Al Sibiului