Nicole Koller poprvé v TOP10

Přestože trať v Les Gets neřadí jezdkyně z GFRT mezi své nejoblíbenější, poslední víkend se ukázalo, že se rozhodně jedná o místo s potenciálem pro dobré výsledky. Caroline Bohé se zde po pádu na začátku závodu dokázala probojovat zpět do TOP20, Anne Terpstra jedenáctým místem jen těsně minula TOP10 a Nicole Koller se stala nejen nejlepší švýcarskou jezdkyní celého víkendu, ale především s devátým místem dosáhla svého dosud nejlepšího výsledku na Světovém poháru.

 

Jak už bývá u dvojitých závodů (XCO v kombinaci s Downhillem) Světového poháru zvykem, Les Gets je umístěn v lyžařském středisku. Relativně malé městečko každoročně obsadí řada MTB týmů, které zaberou každý jeho volný centimetr . Výsledkem je nejen romantické objevování bezpočtu zákoutí skoro zapomenutého místa, ale také absence klasické zóny vyhrazené výhradně pro závodníky a jejich týmy, jako u ostatních soutěží. Místní závodiště hostila již řadu závodů včetně loňského Světového poháru. Během let se tak místo dokázalo vyvinout v respektované závodiště s tratí, na které jsou dva dlouhé stoupáky se stejně dlouhými sjezdy vedoucí částečně přírodními a částečně uměle vytvořenými bikeparkovými traily.

 

xoc1

foto: GFRT

 

Finja Lipp se při XCC necítila tak sebevědomě, jako posledně. Přesto si umístěním na 21. příčce pojistila start ze třetí řady na XCO. Při něm už objevila svou sílu a plně ji využila – po váhavém startu se propracovala zpět do čela a skončila dvanáctá.

 

u23m2   un23gets1

foto: GFRT

 

Cross Country Short Track je v Les Gets divácky velmi atraktivní; chlubí se selektivními stoupáky a rychlými zatáčkami, stejně jako kamennými překážkami těsně před cílovou rovinkou. GFRT závodnicím se zpočátku dařilo, přestože jim vedoucí skupina rychle unikla. Caroline Bohé přepálila začátek a v průběhu závodu za to musela zaplatit, ale i tak si zajistila 21. místo. Nicole Koller startovala ze zadních pozic, brzy se však dostala do čela a ke konci bojovala o umístění v TOP10, o které přišla až v závěrečném sprintu. Anne Terpstra o vlásek minula vedoucí skupinu a od té doby měla plné nohy práce s doháněním: „Nohy jsem měla při síle, nicméně trať svým charakterem umožňuje pouze jízdu v malých skupinách – což bylo ostatně jasné od začátku. Bohužel jsem se ocitla vzadu, byť jen o jedinou pozici. Odtud je velmi náročné dohnat náskok. Nakonec jsem se však se svým sedmým místem cítila opravdu dobře.

 

xco3   xco4

xco5

foto: GFRT

 

Isle Short se bohužel nepovedl start a musela se prachem probojovávat vpřed píď po pídi. Přesto končila na 37 místě: „Určitě jsem neskončila tam, kde jsem chtěla, ale můj start prostě nebyl příliš dobrý. Po něm už to byl starý dobrý boj o to dostat se co nejvíce dopředu. Celkově jsem se závodem spokojená, i když výsledek tomu moc neodpovídá.

 

islaxcc

foto: GFRT

 

Naštvaná sama na sebe byla zpočátku Caroline Bohé: „Hned ze startu se mi podařilo hodně hloupě spadnout a dostat se zpět do závodního rytmu pro mě nebylo vůbec jednoduché. 19. místo je fajn, ale zábavnější je bojovat o pozice co nejvíce vpředu. Lepší výsledek byl bezesporu možný, ale musela jsem se propracovávat zpět dopředu, a to mi sebralo spoustu sil.

 

koler

foto: GFRT

 

Se závodní tratí v Les Gets se Anne Terpstra nikdy příliš nesžila. V průběhu závodu se ale cítila pohodlně: „Poprvé v životě jsem se tu při rozjezdech cítila dobře a těšila jsem se na závod samotný. Po startu jsem však nedokázala udržet tempo. Přesto jsem se svým výkonem spokojená. To nejlepší, co se dnes stalo, byla bezesporu Nicole Koller v TOP10. Makala tvrdě po opravdu dlouhou dobu, během které se potýkala se spoustou nezdarů. Vidět ji na vrcholu je neskutečně cool a zcela určitě je to pro ni osobně naprosto osvobozující.

 

anne

foto: GFRT

 

Nicole Koller zářila na celé kolo, i když byl pro ni závod bezpochyby vyčerpávající: „Od samého začátku jsem si myslela, že jedu příliš rychle a nechtěla jsem to přehánět. Nakonec jsem však stále neztrácela z dohledu vedoucí skupinu, a mohla jsem si být jistá, že nejsou o tolik silnější než já. V určitém okamžiku jsem se s nimi sladila a byla schopná udržet tempo. Tento víkend byl prostě skvělý – všechno si perfektně sedlo. Trať byla hodně zábavná, i když zábava nebyla zrovna mým cílem. Tak jako tak, mít v kapse výsledek v TOP10 je skvělý pocit. Na posledním Světovém poháru jsem končila čtrnáctá, tento víkend jsem dvakrát získala 9. příčku. A to ještě nemusí být konec.“ Šklebila se Švýcarka po závodě.

 

kolleri   vyhragfrt

foto: GFRT

 

Za 14 dní odcestuje GFRT do Severní Ameriky na poslední dvě kola Světového poháru XCO, které se budou odehrávat v Snowshoe (USA) a Mont Sainte Anne (Kanada).