Tomáš Jakoubek čtvrtý na Okolo jižních Čech, Pavel Kelemen první na Velké ceně Hradce Králové

Od čtvrtka závodila jedna sestava ATT Investments na etapovém závodě Okolo jižních Čech, odkud veze především 4. místo Tomáše Jakoubka v konečném pořadí. V neděli přidal do týmové sbírky další vítězství Pavel Kelemen při Velké ceně Hradce Králové.

foto: Filip Bezděk, Pavel Kopecký

 

Okolo jižních Čech. Druhý nejvýznamnější etapový závod v České republice pro muže kategorie Elite se jel po desáté. Sešla se tu velmi zajímavá konkurence 23 týmů, které vévodily rozvojové týmy špičkových světových celků Uno-X, Groupama-FDJ a Lotto Dstny.

 

ojc_2 (10)

 

Závod se skládal ze čtyř klasických, profilově rozmanitých etap. Kromě převýšení komplikoval závodníkům práci citelný vítr, úzké cesty kladoucí velké nároky na poziční boj nebo gravelový úsek.

V úvodní etapě přijela do cíle v Milevsku s minutovým náskokem pětičlenná skupina. Únik inicioval Tomáš Jakoubek a po náročné práci bral v cíli 5. místo. Druhá etapa skončila ve Studené spurtem početného pelotonu a Tomáš se díky zisku bonifikačních vteřin na prémii posunul na průběžnou 4. pozici. V následující etapě, která byla profilově nejtěžší a končila v lyžařském středisku Javorník u Kašperských Hor, Tomáš nestačil na nejlepší závodníky dne, ale 4. pozici udržel, protože průběžný lídr Sakarias Loland z Uno-X Dare DT měl ještě větší časovou ztrátu. V poslední etapě a za pomoci týmu, které se mu dostávalo v průběhu celého etapáku, dojel v první 30členné skupině, která měla půlminutovou ztrátu na sólového vítěze Rasmuse Wallina z dánského Restaurant Suri, čímž sice zkrátil ztrátu na Michaela Kukrleho z rakouského Felbermayr-Simplon Wels, ale na posun na pódium to o 8 vteřin nestačilo.

 

ojc_4 (5)   ojc1 (15)

 

Tomáš tak přidal do své i týmové sbírky dalších 20 UCI bodů a potvrdil svou pozici v týmové hierarchii coby čtvrtý nejpilnější sběratel UCI bodů.

Skoro všechny čtyři dresy vítězů putují do Norska zásluhou jezdců Uno-X. Martin Hansen vyhrál celkově, kategorii U23 i vrchaře, Loland přidal vítězství ve sprinterské soutěži. O vítězství v týmové soutěži přišli borci ve žluto-červených dresech až v poslední etapě díky pádu necelých 30 km před cílem. Vítězství tak putuje do Belgie prostřednictvím Lotto Dstny DT.

 

ojc_3 (17)

 

Cyklisté ATT Investments jezdili ve všech etapách velmi aktivně. Kromě účasti v úniku úvodní etapy aktivně pracoval také v úniku ve 3. etapě Karel Camrda a získal spoustu bodů na vrchařských a sprinterských prémiích. Ve 3. etapě na vrchařských prémiích také dvakrát bodoval coby vítěz i Márton Dina, čímž si vysloužil právo vézt dres nejlepšího vrchaře. V této soutěži mu patří konečné 3. a Tomáši Jakoubkovi 4. místo.

V neděli druhá skupina pardubického týmu nastoupila na start Velké ceny Hradce Králové. Po většinu času kroužil ve dvojici před pelotonem Daniel Turek, v koncovce se prosadil Pavel Kelemen.

Od středy 13. září se cyklisté ATT Investments stanou obdobně jako čtyři WorldTeams a šest ProTeams součástí pelotonu při 67. ročníku závodu Okolo Slovenska (2.1).

 

FB 5