Vrcholy a pády GFRT na finále Světového poháru v Severní Americe

Po sezoně plné vrcholů a pádů, vítězných pódií i zranění ukončil GFRT sezonu na výbornou. Nicole Koller získala podruhé za celou svou kariéru umístění v TOP10, Anne Terpstra skončila v TOP10 celkového hodnocení Světového poháru, Caroline Bohé na trati statečně bojovala i přes zdravotní problémy a Isla Short dosáhla v posledním závodě sezony svého prvního kvantifikovatelného výsledku v XCC.

Foto: GFRT

 

AD101143m

 

Snowshoe a Mont Sainte Anne v Severní Americe jsou tradičními hostiteli závodů Světového poháru v MTB již řadu let. Obě místa, stejně jako závodní trasy, se od sebe nemohou víc lišit. Lyžařský areál Snowshoe v Západní Virginii leží daleko od civilizace a závodní trať je zde relativně lehká, přesto závod každoročně přitahuje nemalý počet diváků, který se navíc rok co rok zvětšuje. Na druhou stranu lyžařská oblast v Mont Saint Annie se nachází pouhou hodinu jízdy od Quebecku na východním pobřeží Kanady. Hlavní atrakcí je zde Downhill, který je považován za jeden z nejtěžších v kalendáři závodů Světového poháru. Další vrstvu obtížnosti mu letos přidal navíc těžký déšť.

 

_IK_7927m   AD101164m

 

Finja Lipp zůstala v zázemí a zámořské výpravy se nezúčastnila – přesně, jak bylo plánováno. „Na začátku sezony jsme se rozhodli, že letos opět vynecháme zámořské závody Světového poháru, a to bez ohledu na to, jaké bude mít Finja výsledky. Chceme, aby měla příležitost vyvíjet se pomalu – budoucnost slibuje nepřeberné množství příležitostí, kdy se bude moci předvést. Finja neměla lehkou sezonu, ale zotavuje se velmi dobře, jsem si jistý, že se vrátí super silná. Všichni na ni můžeme být hrdí.“ Řekl manažer týmu Tom Wickles.

 

AD705933m

 

V prvním XCC závodě v Snowshoe Isla Short těsně minula první tři startovní řady. Dobré výchozí pozice pro nadcházející XCO závod si tak zajistily alespoň její týmové spolujezdkyně; Anne Terpstra získala 15. příčku, Caroline Bohé 17. a Nicole Koller 18.

 

_IK_7896m   AD705456m

 

Během XCO závodu se Isla Short dokázala posunout o řadu míst vpřed, než se její postup zpomalil. „Na 30. místo jsem se posunula poměrně rychle, pak se ale mezery zvětšily a postupovat vpřed bylo stále těžší. S 27. příčkou jsem nakonec spokojená, i když to zdaleka není pozice, na které bych chtěla být. Znovu se zúčastnit XCC závodu byl můj velký cíl, protože mi to dává šanci získat lepší výchozí pozici. A to se příští týden stane!“ Ostatní závodnice GFRT jely ze začátku těsně vedle sebe, než se vydaly svou vlastní cestou. Nicole Koller ztratila ke konci pár míst a zakončila na 20. příčce. „S dnešním výsledkem nejsem příliš spokojená, na druhou stranu myslím, že mám docela jasnou představu o tom, co se pokazilo. Musím to teď dobře promyslet a příští týden zavést změny.Anne Terpstra mohla být po finiši na 13. příčce stěží pozitivní. „To, jak jsem se během závodu cítila, nebylo zdaleka tak špatné, jako můj výsledek. Stále mám pocit, že jsem v průběhu Šampionátu ztratila několik tréninkových týdnů, a teď se to projevuje. Už není šance, jak to do konce sezony dohnat, takže teď jen prostě musím vytěžit to nejlepší z toho, co mám.“ Nejvíce radosti projevovala po závodě Caroline Bohé. „11. místo je opravdu dobrý krok správným směrem. Dnes jsem měla chuť závodit, a ne bojovat o přežití – to jsem už dlouho nezažila a jsem ráda, že se celý tým po zdravotních komplikacích zlepšuje. Jsem zvědavá, co přinese příští týden.

 

AD705414m

 

O týden později očekával lyžařský areál v Kanadě Světový pohár s tím nejlepším možným počasím, které může podzim nabídnout … než se otevřela nebesa a nabídla kompletně odlišné podmínky, než se očekávalo.

Páteční XCC závod probíhal za prašných podmínek a všechny jezdkyně GFRT si zajistili pozici v prvních třech startovních řadách. Isla Short tedy splnila svůj slib z předešlého týdne a letos poprvé také startovala z prvních řad.

 

_IK_9207m

 

Za nepříznivých podmínek bylo v závodě XCO možné cokoliv – závodníci totiž nebyli schopni natrénovat byť jediné kolo na trati, která je považována za jednu z nejtěžších vůbec. Nesnadný úkol pro všechny zúčastněné. Sportovci vybírali různé typy plášťů, ale v daných podmínkách měl každý typ v různých úsecích závodní tratě řadu výhod i nevýhod. Po dlouhém zápolení skončila Isla Short na 31. místě. Caroline Bohé jela v TOP15, ale po poškození pláště spadla zpět do TOP20 - po náročném boji skončila 15. Anne Terpstra uvízla v zácpě, a přestože z prvního kola vyjela 30., zakončila na 14. místě. „Jsem vlastně ráda, že tento rok už pomalu končí. S problémy provázející absence na závodech Světového poháru i trénincích jsem se nebyla schopna ani přiblížit k mým výsledkům z minulého roku. Lhala bych, že poslední závody pro mě byly lehké. Po pauze si ale dovedu představit, že se na závodění budu zase těšit.“ Naopak Nicole Koller zářila po svém druhém umístění v TOP10. „Jsem neskutečně šťastná, že jsem se po minulém týdnu mohla vrátit zpět a zakončit sezonu přesně tak, jak jsem ji zakončila. Dnes to byl určitě silný závod, pocit jsem měla spíš jako při maratonu než XCO. S výsledkem jsem ale opravdu spokojená. Děkuji všem za podporu, která mě dnes dostala tam, kde jsem. Nebylo to lehké, na druhou stranu to udělalo konec sezony ještě hezčí.

 

_IK_8973m   _IK_8957m

AD106487m

AD102893m   AD102702m

_IK_9166m

 

Závodní sezona je tedy u konce. V říjnu se celý GFRT znovu sejde dohromady, aby na dětském táboře GHOST’S annual YOUTH CAMP pomáhal a sdílel své zkušenosti s 65 nadějnými mladými cyklisty.

 

AD705282m