Všechny jezdkyně GFRT kategorie Elite finišovaly v TOP25

Val di Sole splnilo, co svým názvem slibuje – do závodnic se silně opřelo slunce přesně ve chvíli, kdy měl začít nedělní závod. Finja Lipp pokračovala ve vzestupné tendenci svých výsledků U23. Všechny jezdkyně závodící v kategorii Elite finišovaly v TOP25 pod vedením Anne Terpstry, která získala desáté místo.

V minulosti bylo Val di Sole pro GRFT často dobrým místem. Před několika lety tu například Anne Terpstra získala stříbro a Caroline Bohé bronz na Světovém poháru. Naopak loni zde nizozemská cyklistka o celkové vítězství ve Světovém poháru přišla kvůli nemoci během posledního závodu. Tom Wickles byl nicméně optimistický: „Rádi se sem vracíme – často jsme tady zažili opravdu velmi dobré závody, přestože jméno Val di Sole ne vždy naplní význam svého jména a nedodrží slíbené slunečné počasí. Trať je tady divácky vděčná, velkolepá a pro závodnice představuje technickou i fyzickou výzvu. Prostě místo, na které rádi přijedete znovu.

 

LEGjhD6k

foto: GFRT

 

Ve prospěch důkladnější přípravy a dostatečného tréninku vynechala Finja Lipp závod v XCC, což se ukázalo jako správné rozhodnutí. Díky excelentní technice se dokázala závodem propracovat až na 16 místo a dojela si tak pro zatím nejlepší výsledek dnešní sezony. „I kdybych se umístila na nižších příčkách, byla bych velmi spokojená s tím, jak jsem závod zajela. Dnes jsem dosáhla svých cílů a na rozdíl od Leogangu z něj můžu něco i technicky vytěžit. Výsledek mi totiž dodává sebevědomí a já tak mohu s uspokojením tento blok závodů ukončit.

 

sKsgPwmX   O6nlHrEq

foto: GFRT

 

Cross Country Short ve Val di Sole je charakteristické fyzicky náročnými pasážemi, které dávají zabrat i těm nejzkušenějším závodníkům. I tak byl letos zaručen vzrušující závod, přestože závodnice GFRT neměly nic společného s pozicemi vítězek.

Caroline Bohé ještě nebyla schopná závodit na plný výkon – kvůli operaci zubů moudrosti stále dohání absenci několika tréninků a dojela tak do cíle na 24. místě: „Umím nasadit XCO rychlost, ale nic víc. Bohužel jsem se stále nezotavila. Příští týden už na tom ale začnu pracovat a jsem si jistá, že do doby, než se přiblíží Světový Šampionát, budu v pohodě a v plné síle.

Nicole Coller předvedla velmi temperamentní jízdu, kdy se probojovávala z úplně posledních příček směrem dopředu. „17. místo je v tenhle okamžik zcela jistě OK. Stále si ještě nejsem jistá při sjezdech a za normální situace u nich nejsem zvyklá ztrácet čas. Jsem si ale jistá, že se vše rychle vrátí do normálu.

 

vXPLuqvH   m4xMtIfp

foto: GFRT

 

Anne Terpstra naopak se svým 15. místem spokojená příliš nebyla a zpočátku ani netušila, proč se na něm umístila: „Nohy jsem měla dobré, ale v určitém okamžiku mi uniklo propojení, a to byl konec všeho. Myslím, že neděle by měla být lepší – na mé formě totiž není nic špatného.

Kvůli zranění prstu musela XCC závod vynechat Isla Short: „Přestože by mi start byl povolen, rozhodli jsme se jinak a zraněný prst příliš nestresovat. Bohužel jsem si při domácích pracích zlomila zrovna ten prst, kterým ovládám zadní brzdu. Nemohu jej používat už celý týden. Posunula jsem trénink na sobotu a ostatní holky z týmu mi ukázaly mé hranice. Mírně jsem bojovala s vlhkem na trati, ale neděli vidím optimisticky.“ A přesně v neděli projela cílovou rovinkou na 25. místě, přestože startovala na posledních pozicích. Skotka našla cestu, jak se do závodu ponořit na 100 % a postupně se propracovávala čím dál tím více dopředu. Nakonec byla schopná zopakovat svůj silný výkon ze závodu v Leogangu a přinést další skvělý výsledek.

 

DRuImP0q

foto: GFRT

 

Přestože měla Nicole Koller dobrý důvod být se svým výsledkem spokojená, byla zpočátku mírně zklamaná. Po několika týdnech bez tréninku v terénu se cítila nesvá v technice, což je pro ni velmi neobvyklé. Jela tedy na jistotu – nechtěla riskovat další pád. Přesto je u ní znatelný dobrý základ pro další práci během sezony.

 

OSUOgeH1

foto: GFRT

 

Stejně tak Caroline Bohé nebyla se svým výsledkem spokojená, bezprostředně po závodě ale prohlásila: „To je to, co je momentálně možné. Jsem si jistá, že se vše zlepší po dalším bloku tréninků. Dnes jsem udělal vše, co jsem mohla. Závodní pole je velmi těsné, doslova nacpané – mezi 20. místem a pódiem rozhodují detaily. Na tom teď musíme zapracovat.

V cíli byl stále znatelný bolestný výraz v obličeji Anne Terpstry. Nizozemka zpočátku nedokázala držet rychlé tempo lídryň závodu, pak se ale chytla a probojovala se z 16 na 10 místo: „Odvedla jsem kus tvrdé práce, přesto nejsem se svými výsledky za tento týden příliš spokojená. Závod byl pro mě pravděpodobně příliš dlouhý. V Lenzerheide jsem bojovala o vítězství. Když máte ale špatný den, můžete skončit i na 20. místě. Velmi těsné výsledky závodu jsou až neuvěřitelně vyrovnané. Přesto bych raději stála na pódiu – to je to, co dělá náš sport atraktivním. Teď se těším na pár dní strávených doma a pak přijde příprava na další velké závody.

 

b_pXkCeF

foto: GFRT