Cyklisté ATT slavili úspěch v Bosně a Hercegovině i na českém poháru Škoda Cup 2023

Od středy do soboty závodili cyklisté ATT Investments ve dvou skupinách. V první z nich zářil na etapovém závodě Belgrade Banjaluka odehrávajícím se v Srbsku, Bosně a Hercegovině Pavel Kelemen, který se umístil třikrát v první desítce. Druhá, početnější skupina, pak absolvovala dva závody o český pohár v cyklistice ŠKODA CUP 2023. Zde bodovali Márton Dina druhým a Jan Kašpar třetím místem.

 

Belgrade Banjaluka – etapový závod nejnižší kategorie z kalendáře UCI, který se jezdí od roku 2007. Letos se na jeho startu prezentovalo 23 týmů, z toho 2 z druhé nejvyšší divize UCI a 15 kontinentálních. Sešli se v nich jezdci 29 národností.

ATT Investments reprezentovala šestice Pavel Kelemen, Petr Klabouch, Mihkel Räim, Daniel Sporysch, Matúš Štoček a Gert Kivistik. Důvod tohoto složení vycházel z profilu jednotlivých etap, u nichž se ve většině případů dal předpokládat hromadný dojezd a souboj sprinterů.

 

ATT Investments na startu Belgrade Banjaluka

foto: Filip Bezděk

 

ATT Investments v tomto směru spoléhalo především na dva závodníky, Estonce Mihkela Räima a Pavla Kelemena. Estonský závodník se dokázal jednou prosadit na 5. místo. Pavel Kelemen dojel třikrát v první desítce, konkrétně na 4., 6. a 8. místě. Ve druhé, profilově nejtěžší etapě, na sebe výborným výkonem upozornil Matúš Štoček, který se opakovaně pohyboval v odjetých nepočetných skupinách a jeho poslední pokus byl zlikvidován dva kilometry před cílem.

Jezdilo se na nepříliš kvalitních silnicích a zabezpečení také nebylo na špičkové úrovni. V závěrech etap se proto hodně padalo – i jezdci ATT Investments si odnesli spoustu šrámů a poničili dost materiálu.

Na to, že Pavel Kelemen se teprve letos začal pohybovat mezi zkušenými sprintery v závodech UCI, tak překvapil schopností prosazovat se v soubojích na přední pozice, což je velký příslib do další části sezóny,“ zhodnotil výkon českého jezdce manažer týmu Radim Kijevský.

 

Márton Dina

foto: Filip Bezděk

 

Ostatních deset závodníků se představilo na dvou závodech ŠKODA CUP 2023 v Krásné Lípě a České Kamenici. Na severu Čech se sešlo celkem 110 cyklistů, tedy téměř kompletní domácí špička. Konkurencí jim byla třicítka zahraničních závodníků.

Pořadatelé připravili tratě s velmi náročným profilem. Značný počet závodníků proto závody buď vzdával, nebo byl odvoláván pro překročení časového limitu. Do cíle se dojíždělo po malých skupinkách nebo po jednotlivcích.

V sobotu v Krásné Lípě inicioval Tomáš Jakoubek únik hned v prvním okruhu. Největší konkurent ATT Investments, tým Elkov Kasper, zvolil taktiku pasivního hlídání, a proto se za Tomáše Jakoubka zavěsil Tomáš Přidal. O něco později se k nim přidal ještě Richard Haberman z pražské Sparty. V tomto složení spolu absolvovali v čele závodu osm z jedenácti okruhů, přičemž závodník Elkov Kasper měl jediný úkol: pasivně čekat na příležitost.

 

Stupně vítězů v České Kamenici

foto: Filip Bezděk

 

Pak je dojela šestičlenná skupina, v níž měli cyklisté ATT Investments početní převahu v podobě Jakuba Otruby, Daniela Turka a Mártona Diny oproti dvěma jezdcům Elkov Kasper.

V závěru se skupina ATT Investments rozhodla vsadit na vrchařské schopnosti maďarského cyklisty, pro kterého se ostatní obětovali. Zvolená taktika ale nebyla úspěšná a výsledkem bylo třetí místo Mártona Diny za dvěma jezdci Elkov Kasper. Výsledkově tedy závodníci ATT Investments nepřesvědčili. O kvalitě týmu ale vypovídá skutečnost, že se v první patnáctce umístilo osm cyklistů pardubického týmu, z toho pět jich obsadilo místo v první desítce.

Nedělní závod byl profilově ještě obtížnější, navíc jej zkomplikoval déšť. Hned v prvním okruhu z šesti inicioval únik další ze závodníků ATT Investments Jan Kašpar, ke kterému se postupně připojili týmový kolega Márton Dina a dva jezdci Elkov Kasper Matěj Zahálka a Dominik Neuman, Michal Schlegel z české reprezentace, který jinak jezdí za druhodivizní španělský Caja Rural-Seguros RGA a slovenský závodník Cycling Academy Trenčín Samuel Kováč.

 

Tomáš Jakoubek, nejlepší vrchař závodu v Krásné Lípě

foto: Filip Bezděk

 

Posléze se ukázalo, že tento únik byl pro konečný výsledek závodu rozhodující. Nikdo další už dopředu nedojel, byť z pelotonu učinili několik pokusů jezdci ATT Investments Tomáš Jakoubek, Michal Schuran a Karel Camrda, na které se pokoušeli opět pasívně reagovat cyklisté konkurenčního hradeckého týmu.

V posledním okruhu odpadl z čelní skupiny slovenský cyklista a prvotním cílem Mártona Diny a Jana Kašpara bylo zbavit se Dominika Neumana, který měl v případném spurtu největší teoretické šance na vítězství. To se jim také po opakovaných pokusech podařilo díky zvolenému tempu a nástupy, které byly nad síly Michala Schlegela.

Do cílové rovinky proto najela jako první trojice, v níž měl nejméně sil Jan Kašpar, který v předešlých kilometrech odvedl hodně práce ve prospěch maďarského kolegy. Ve spurtu zbylých dvou závodníků, kteří byly ten den nejlepší, se štěstí nakonec usmálo na Matěje Zahálku – o druhém místě Mártona Diny rozhodla až cílová fotografie.

 

Na čele pelotonu Daniel Turek a Jakub Otruba

foto: Filip Bezděk

 

Jestliže včera jsem s tím, co kluci především takticky nezvládli nejlépe, příliš spokojený nebyl, tak dnes spokojený jsem. Spurt bývá už i o štěstí, a to se dnes sice nepřiklonilo na naši stranu, ale především kluci v první skupině předvedli výborný výkon, o čemž svědčí dvě místa na stupních vítězů a časový odstup od dalších soupeřů. Krom toho v první desítce jsme měli plnou polovinu našich závodníků,“ řekl k nedělnímu závodu Radim Kijevský.

Musíme si zvyknout na to, že s ohledem na kvalitu naší sestavy soupeři proti nám jezdí pasivně, čekají na to, co uděláme, a pak se snaží využít ušetřené síly. V prvním závodě českého poháru ve Velké Bíteši jsme je dokázali deklasovat, v druhých dvou jsme byli nejkompaktnějším týmem, ale naše úsilí se nepřetavilo z různých důvodů ve vítězství. Odvážíme si jedno druhé a dvě třetí místa a svou pozornost teď směřujeme na další důležité zahraniční závody, z nichž vyniká květnový etapový závod druhé nejvyšší kategorie UCI Okolo Maďarska. Právě skutečnost, že budeme jezdit souběžně v zahraničí dva programy a že termínově kolidují mezi jiným s dalším dílem českého poháru, budeme moci poslat do Kyjova jen minimální počet závodníků. Z toho pak plyne, že bohužel český pohár ani nemůže být naše hlavní priorita,“ doplnil pohled na výsledky svého týmu z většího nadhledu majitel a manažer týmu Radim Kijevský.

 

Pavel Kelemen

foto: Filip Bezděk