Na Circuit des Ardennes se u většiny týmu ATT Investments projevily následky zdravotních komplikací

Ve Francii se na kontinentální úroveň sešla mimořádná konkurence, které vévodilo deset development týmů povětšinou kategorie WorldTeams. Následky zdravotních obtíží byly jednou z hlavních příčin, proč se tým nejvíc zviditelnil v nejtěžší etapě jednak účastí Jakuba Otruby v celodenním úniku a jednak 15. místem Karla Camrdy, který se nakonec stal nejlépe umístěným českým závodníkem, ovšem až na 39. místě.

Foto: ATT Investments, Circuit des Ardennes

 

Závodit v Ardenách neznamená vyjíždět dlouhá alpská stoupání, ale téměř neustále zdolávat po sobě jdoucí krátké a často velmi strmé stoupáky. Navíc na točivých úzkých silnicích, a když se přidá déšť a vítr, pak nastanou velmi obtížné závodní podmínky.

Hned v průběhu první etapy odstoupil kvůli zdravotním komplikacím Jiří Petruš, ze druhé ze stejného důvodu Márton Dina. Oslabený celek se pak nedokázal prosazovat tak, jak si před závodem stanovil. Na umístění v celkové klasifikaci musel brzy rezignovat a z dílčích úspěchů se podařilo také méně, než byly původní ambice.

 

66112f5c9a722

 

Po půlroční pauze nastoupil po tréninkovém zranění k závodu loni nejúspěšnější cyklista týmu Jakub Otruba, ale tenhle podnik mu posloužil více k najetí závodních kilometrů než k tomu, aby mohl myslet na nějaký výraznější úspěch.

Přesto se ve třetí etapě pustil do celodenního úniku, ve kterém posbíral několik bodů na vrchařských a rychlostních prémiích. Obdobně aktivně si počínal i v poslední čtvrté etapě, kdy se sice do úniku nedostal, ale odtahal spousty kilometrů na špici pelotonu.

Třetí, profilově nejtěžší etapa, obsahovala i několik delších kopců a část se jela na širších silnicích. Nejvíc sedla Karlu Camrdovi, který se v ní umístil jako nejlepší ze dvou českých týmů, které stanuly na startu a po skončení etapáku mu také patřilo nejlepší umístění z českých cyklistů.

 

image00009

 

Karel Camrda byl s výsledkem spokojený "S umístěním jsem spokojený. Bohužel se mi nepodařilo zachytit první skupinu, která odjela v kopci, a já na to v té chvíli neměl, i když chyběl jen kousek. Jsem rád i za to, že po zdravotních potížích ze začátku sezóny jde výkonnost nahoru, jsem konkurenceschopný v kopcích a začínám se cítit tak, jak si to představuju."

Vojta Řepa, sportovní ředitel ATT Investments, řekl k závodu "Přijeli jsme určitě pro víc. Mám-li vypíchnout pozitiva, pak dnes to byla aktivita Kuby Otruby, který hodně tahal na špici. Do úniku se sice nedostal, ale i on je s celkovým výkonem poté, co půl roku nezávodil, s výhledem do dalších závodů spokojený. Dalšími jsou zkušenosti a závodní kilometry, které v těchto specifických belgických podmínkách kluci nabrali. Od středy startujeme v dalším francouzském etapáku, zůstává Kuba Otruba a Michal Schuran, s nimi se postaví na start Dan Turek, Bartosz Rudyk, Dominik Neuman a Matthias Schwarzbacher. Co se týče ambicí, jsem po prvním etapáku opatrnější, ale pochopitelně věřím a doufám, že se nám povede o dost lépe."